Od vodene bujice do toplotnog udara! Pogledajte šta nam se sprema od 18. maja

Autor: Mediji, Republika

Vesti

15.05.2019

09:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Direktor Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Јugоslаv Nikоlić rekao je danas da će se nestabilno vreme sa pljuskovima zadržati sve do petka kada se očekuje stabilizacija vremenskih prilika, a da se u subotu očekuje povećanje temperature.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Nikolić je za Radio-televiziju Srbije kazao da se očekuje porast reke Save do 18. maja, do kada se očekuje da vrh talasa prođe.

- Naše službe dežuraju 24 sata - rekao je Nikolić i dodao da je RHMZ još 7. maja upozorio na trenutni ciklon, kao i da su "svi subjekti u zemlji" adekvatno reagovali.

Govoreći o situaciji u regionu i porastu reke Save, Nikolić je rekao da Srbija mora da bude u pripravnosti do 18. maja.

- Imali smo izuzetno velike padavine kod naših suseda vezano za ovaj ciklon. Recimo, u BiH smo imali 50 do 110 litara padavina lokalno, dok smo u Hrvatskoj imali lokalno i više od 200 litara kiše. Talas iz tog područja Save ide prema našem delu i vrh talasa očekujemo da prođe do 18. maja - rekao je Nikolić.

 

 

Potpuno razvedravanje

Inače, potpuno razvedravanje, prestanak padavina i sunčano vreme očekuju se od subote, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod Srbije (RHZS).

Meteorolog Goran Mihajlović kaže da će posle podne i na severu zemlje prestati padavine, dok se u brdsko-planinskim krajevima uz promenjivu oblačnost, očekuju lokalni pljuskovi, ponegde s grmljavinom.

Duvaće slab i umeren jugozapadni vetar. Najviša dnevna temperatura biće od 11 stepeni Celzijusovih na severozapadu Srbije do 18 na istoku i jugoistoku zemlje.

RepublikaFoto: Tanjug

U četvrtak i petak širom zemlje imaćemo kombinaciju sunca i oblaka, a preko dana su mogući kratkotrajni pljuskovi sa grmljavinom, ali prolaznog karaktera. Te padavine mogu samo da podignu vodostaje manjih bujičnih vodotokova i porast na Savi kod Šapca, ali sve bez velikih posledica. Dnevna merenja neće prelaziti 14 stepeni.

Međutim, u petak dolazi do potpunog prestanka padavina, jer se kišni ciklon premešta sa naše teritorije. To će usloviti ujedno suvo i sunčano, ali i znatno toplije vreme, tako da ćemo već za vikend nakon kišnog talasa uživati u lepo vremenu i pravim majskim merenjima, koja će ići i do 25. podeoka.

U subotu sunčano i toplo. Maksimalna temperatura do 25°C. U nedelju pre podne sunčano, posle podne i uveče naoblačenje, krajem dana i tokom večeri sa lokalnim pljuskovima sa grmljavinom. Maksimalna temperatura do 26°C.

U ponedeljak promenljivo oblačno sa lokalnim pljuskovima i grmljavinom.

U odnosu na pre pet godina, kada su Srbiju zadesile velike poprave, Nikolić smatra da danas službe bolje funkcionišu.

- Mi smo još 7. maja upozorili na stvaranje ovog ciklona koji će usloviti obilnije padavine iznad našeg područja. Objasnili smo i razlike u odnosnu na 2014. godinu u pogledu količine padavina, intenziteta i stanje tla, i svi subjekti u sistemu su u skladu s našim upozorenjem adekvatno reagovali - navodi Nikolić.

Kako je rekao, Hidrometerološki zavod u poslednje tri godine imao je nekoliko projekata kojima je značajno unapredio svoje kapacitete.

- Napomenuo bih samo da smo sa svim državama u slivu Save razvili zajedničku platformu za razmenu informacija u svakom trenutku u realnom vremenu. Formirali smo i Konzorcijum za unapređenje ranih najava i upozorenja i kratkoročnih prognoza - rekao je Nikolić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading