Pomahnitale ptice ne daju mira Beograđanima: Zašto vrane napadaju u maju i junu?

Autor: Blic, Republika

Vesti

12.05.2019

17:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prethodnih dana u prestonici zabeleženo je nekoliko napada vrana na sugrađane, ali poznavaoci i ljubitelji ptica tvrde da je to skoro normalno za ovo doba godine!

RepublikaFoto: pixabay.com
Vrana

Neki od napadnutih priznaju da su u šoku instinktivno reagovali, ali da čak ni sada, hladne glave, ne znaju kako bi valjalo postupiti. Sugrađanka J. P. (40), koja je imala ovakav susret neprijatne vrste na Novom Beogradu, podelila je svoje krajnje bizarno iskustvo.

- Odvela sam ćerku u vrtić. Na povratku kući videla sam da mi neka crna ptica velikom brzinom prilazi, ali ni u ludilu nisam mogla pomisliti da je u pitanju vrana koja će me napasti. U pitanju su bili delići sekunde jer sam shvatila da mi ide direktno ka licu. Sada kada razmišljam, mislim da je krenula direktno na oči. Mahinalno sam reagovala rukama. Ova neprijatnost trajala je nekoliko sekundi jer vrana nije odmah odletela. Na svu sreću, u pomoć mi je pritekla i jedna žena koja je bila nedaleko od mene. Tako sam na svu sreću prošla bez većih posledica. Hvala bogu da sam ćerku već odvela u vrtić jer da je bila sa mnom, cela ova situacija mogla je da se završi daleko gore jer ne znam kako bih odbranila i nju i sebe - rekla je J. P.

Iako većina sugrađana na ove nemile događaje gleda kao na napade pomahnitalih životinja, paradoksalno, radi se o njihovoj odbrani ili tačnije o njihovom prirodnom zaštitničkom instinktu.

Razlog zašto se ovakve neprijatne situacije dešavaju baš u ovo vreme, tokom maja i u prvoj polovini juna, sasvim je jasan orintolozima.

- U ovom periodu izležu se mladi ptići, koji vrlo brzo potom uče i da lete. Zbog toga su njihovi roditelji zaštitnički nastrojeni, jer na ljude koji prolaze u blizini gnezda reaguju kao na potencijalne predatore - objašnjavaju stručnjaci.

Vrane se u fazi razmnožavanja po zakonu ne smeju remetiti. Stoga je jedno od mogućih rešenja u budućnosti da bi se slični napadi na sugrađane predupredili da se gnezda iz naseljenih delova grada delociraju na druga mesta, ali pre sezone izleganja, jer kada su jaja već položena, ona se ne smeju dirati.

Kako izbeći napad vrana?

Idealno bi bilo ako možete da zaobiđete lokacije na kojima se one nalaze. U suprotnom bilo bi dobro staviti kapu ili šešir na glavu i brzo proći ispod krošnji drveća. Konačno, ako ih je nemoguće zaobići, mogu da pomognu štap ili kišobran, koji ćete držati iznad glave, ali ne da biste ih udarili nego uplašili.

Prethodnih godina najviše napada vrana u ovo doba godine bilo je na Novom Beogradu, ali i u Zemunu, Košutnjaku, Zvezdarskoj šumi, na Crvenom krstu, pa čak i u okolini Slavije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading