ALARMANTNO: Srpskim ulicama hara nova droga, čak sto puta jača od marihuane

Autor: RTS, Republika

Vesti

10.05.2019

07:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U pitanju je psihoaktivna supstanca koja ima efekte poput kanabisa, ali su njena dejstva stostruko jača.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Foto: Ilustracija

Efekti sintetskih kanabinoida su slični marihuani i zapažaju se desetak minuta posle uzimanja.

Neki od simptoma ove supstance su crvenilo oko očiju i konjuktivitis, ali i ubrzani puls, suvoća usta, promena raspoloženja i percepcije.

Efekat droge je u kontinuitetu šest sati, a posledice se osećaju i narednih dana. Korišćenje tih supstanci u svetu je povezano sa povećanjem broja smrtnih slučajeva ali i samoubistva.

Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga Ministarstva zdravlja kaže da se radi na stavljanju ove nove suspstance na listu psihoaktivnih supstanci.

- Ima veliki rizik od srčanog udara, prestanka rada bubrega, problema sa disanjem. Ne znamo koji je tačan naziv na ulici jer ima preko 600 naziva. Najčešće su to prijemčiva imena poput 'jagode', 'bladi meri' i slično, a važno je znati da samo konzumiranje može da izazove veoma opasne posledice po zdravlje - naglašava Jankovićeva.

RepublikaFoto: RTS/printscreen
Jelena Janković iz Komisije za borbu protiv droga

Starosna granica započinjanja konzumiranja droga sve je niža a nekada i samo jedno uzimanje može da bude fatalno. Zbog toga je ministar zdravlja predložio pooštravanje kaznene politike za one koji prodaju drogu maloletnicima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading