STOP nelegalnom oružju! Održan prvi sastanak o sprovođenju Mape puta

Autor: Republika

Vesti

08.05.2019

14:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Milosav Miličković istakao je danas, na prvom sastanku o sprovođenju Mape puta za održivo rešenje za suzbijanje nedozvoljenog posedovanja, zloupotrebe i trgovine malokalibarskim i lakim oružjem i pripadajućom municijom na Zapadnom Balkanu, da je Republika Srbija u procesu uspostavljanja mehanizma koordinacije koji će omogućiti implementaciju aktivnosti koje su predviđene Mapom puta.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Sastanak o sprovođenju Mape puta

- Ogroman trud i napor su uloženi da danas, nešto više od godinu dana nakon usvajanja zajedničke izjave u Podgorici, budemo spremni da iskažemo naše prioritete u oblasti upravljanja malokalibarskim i lakim oružjem. Republika Srbija usmerava svoje prioritete u ovoj oblasti kao doprinos implementaciji nove strategije Evropske unije o upravaljanju oružjem iz novembra 2018. godine koja je usvojena u Londonu u okviru Berlinskog procesa - rekao je Miličković na početku prvog sastanka u Beogradu.

Državni sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova je istakao da su reforme Ministarstva usmerene u četiri povezana pravca koji se odnose na izmenu normativnog okvira u smislu usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti, unapređenje organizacione strukture tehničkih kapaciteta i ljudskih resursa, kao i definisanje novih operativnih procedura koje će stvoriti bolji okvir za borbu protiv ilegalne trgovine vatrenim oružjem. 

Takođe, kako je istakao, reforme se odnose i na jačanje kapaciteta  za skladištenje oružja, municije i eksploziva uz stvaranje uslova za kontinuirano uništenje njihovih viškova, kao i unapređenje postupka dobrovoljne predaje oružja i procesa legalizacije. 

Miličković je naglasio da se jačanjem kapaciteta za oblast kontrole malokalibarskog i lakog oružja posredno jačaju kapaciteti i u drugim oblastima, pre svega u oblasti integrisanog upravljanja granicom i borbe protiv prekograničnog kriminala.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Sastanak o sprovođenju Mape puta

- Cilj nam je da do 2024. godine u cilju jačanja sopstvenih kapaciteta za odgovor na rastuće pretnje od vatrenog oružja, municije i eksplozivnih materija ispunimo svih sedam predviđenih ciljeva Mapom puta u što je moguće većoj meri - poručio je Miličković.

On se zahvalio Evropskoj uniji, Francuskoj i Nemačkoj što na odgovoran i predan način čine dodatne napore u cilju usaglašavanja regionalnog odgovora na problem ilegalnog posedovanja i krijumčarenja vatrenog oružja, municije i eksploziva, kao i UNDP-SISAK-u na pomoći u implementaciji nacionalnih politika i doprinosu za razvoj i jačanje kapaciteta MUP-a. 

Zamenik ambasadora Francuske u Srbiji Nikola Faj je istakao važnost ove teme za Francusku koja prati implementaciju Mape puta.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Sastanak o sprovođenju Mape puta

- Želeo bih da pohvalim posvećenost srpskih vlasti i kažem da se radujemo što će nacionalni akcioni plan uskoro biti usvojen. To je veoma važno za Poglavlje 24 - rekao je Faj.

Jan Riterhof, nemački oficir za vezu je istakao da je Mapa puta izrađena od strane vlasti na Zapadnom Balkanu uz tehničku podršku SISAK-a i uz konsultaciju sa Evropskom unijom i drugim akterima. On se zahvalio Vladi Srbije na konstruktivnoj saradnji po ovom pitanju. 

Marčelo Repići, predstavnik Delegacije Evropske unije u Srbiji pohvalio je posvećenost Srbije kada je reč o fizičkoj bezbednosti i upravljanju skladištenjem oružja i municije kao i da se praksa legalizacije pokazala kao delotvorna i dala veoma dobre rezultate. 

- Usvajanje Nacionalnog plana za malokalibarsko i lako oružje je neophodna alatka za uspešno ostvarivanje Mape puta - istakao je Repići. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading