Voda je higijenski ispravna onoliko koliko nalaže Pravilnik EU

Autor:

Vesti

06.05.2019

13:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vezano za pokušaj uzbunjivanja javnosti i izazivanje panike od strane poverenika za informacije Rodoljuba Šabića, plasiranjem proizvoljnih i neproverenih informacija putem društvenih mreža, a u vezi nedavno objavljenog Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće, Ministarstvo zdravlja oglasilo se saopštenjem.

RepublikaFoto: pixabay.com

"Važeći Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće ("Sl. list SRJ", br. 42/98 i 44/99), kada je donet, odgovarao je tadašnjim zahtevima, potrebama i saznanjima u oblasti kvaliteta pijaće vode.

Svetska zdravstvena organizacija 2004. godine, u trećem izdanju Smernica za kvalitet vode za piće, preporučila je definisanje plana za bezbednu vodu za piće, koji je zasnovan na principima procene rizika i upravljanja rizikom, kao prvi korak u obezbeđivanju zdravstveno bezbedne pijaće vode.

U skladu sa tim su mnoge zemlje promenile svoje pravne regulative u oblasti vode za piće. U procesu pristupanja EU i usklađivanju propisa u oblasti vode za piće, Radna grupa Ministarstva zdravlja je u skladu sa regulativom EU sačinila predlog novog Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće i uskladila norme za parametre laboratorijskog ispitivanja.

Navedeni parametri objavljeni u novom Pravilniku o higijenskoj ispravnosti vode su identični onima koji su propisani u državama EU

Posle niza godina obavljanja vrlo odgovornih funkcija u državnom sistemu Srbije bilo je za očekivati da se građanin Rodoljub Šabić prvo potpuno informiše o detaljima teme kojom pokušava da uzbuni javnost putem društvenih mreža".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading