Ko je kriv ako divljač istrči i strada i da li vozači mogu da dobiju odštetu?

Autor: telegraf.rs

Vesti

05.05.2019

22:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naleti na divljač nisu retkost, pogotovo u ovo doba godine kada mnogo ljudi automobilima odlazi u prirodu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za pitanje ko je odgovoran za saobraćajne nezgode koje se događaju usled prelaska ili pretrčavanja divljači preko javnih saobraćajnica potrebno je posebno razmotriti propise iz oblasti lovstva i propisima koji uređuju bezbednost saobraćaja, napominju iz Uprave za šume.

- Zakonom o divljači i lovstvu je utvrđena dužnost, kako korisnika lovišta, tako i vlasnika i korisnika zemljišta, voda i šuma na kojima se lovište nalazi, kao i vlasnika i korisnika površina van lovišta na kojima se divljač nalazi, da preduzimaju mere radi sprečavanja štete koju divljač može počiniti ljudima ili imovini. Pojašnjenja radi, u skladu sa Zakonom o divljači i lovstvu površine van lovišta su površine užeg područja gradova u Republici Srbiji bez prigradskih naselja i auto-put - kažu iz Uprave.

Korisnik lovišta radi sprečavanja istih preduzima, pre svih, mere: održavanje brojnog stanja divljači do optimalne brojnosti utvrđene planskim dokumentom i podnošenje zahteva upravljaču puta za postavljanje saobraćajnih znakova ograničenja brzine kretanja i "divljač na putu" na svim javnim saobraćajnicama na kojima postoji mogućnost nastanka štete od divljači u lovištu, na površinama van lovišta, kao i na nelovnim površinama, radi sprečavanja štete od divljači na vozilu.

Pravo na naknadu štete ima svako kome je divljač prouzrokovala štetu samo ako je preduzelo propisane mere za sprečavanje štete od divljači.

- Na osnovu navedenog, a u slučaju štete i uloge vozača, njegova dužnost je da poštuje propise kojima se uređuje bezbednost saobraćaja, u suprotnom sva odgovornost i krivica je na njemu - ističu iz Uprave za šume.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading