Kristina je rođena bez materice, a majka i sestra ne mogu da budu donori: Sada se pojavio njen spasilac

Autor: Blic, Republika

Vesti

05.05.2019

07:22

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Aleksandra Matović iz Beograda, spremna je da donira matericu Kristini Savić, ženi koja je rođena bez ovog reproduktivnog organa, a već godinama pokušava na sve načine da postane majka. Teška Kristinina sudba raznežila je ovu ženu velikog srca i odmah se javila, rešena da joj bude donor, da pomogne porodici koja planira da digne kredit, kako bi preko surogat majke u Ukrajini postali roditelji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kristina Savić (33) iz Duvaništa kod Šapca imala je svega 17 godina kada su lekari otkrili da se rodila bez materice, organa bez koga ne može da postane majka. Najpre se Kristinina sestra bliznakinja javila da bude donor, ali je zbog tri carska reza onemogućena, a majka, koja joj je naposletku bila jedina nada, nedavno se razbolela i, takođe, je transplantacija nemoguća. To je ovu Beograđanku, majku troje dece, posebno dirnulo.

- Kada sam pročitala priču, nijedne sekunda se nisam dvoumila, niti sam sada u bilo kakvoj dilemi. Ja sam potpuno sigurna u moju odluku. Nikome nisam pričala, jednostavno, mene je taj tekst "razbio na atome“. To je životna borba iz koje ne znate kako da izađete. Njima su potonule sve lađe. Dva donora – najpre sestra, pa onda i majka, kao najbliži srodnici koji su joj davali nadu i želeli samo sreću, na kraju ne mogu da budu donori. Stavila sam se u prizmu mog deteta i zapitala se šta da rade roditelji, koji ne mogu da pomognu svom detetu. To je moj motiv. Ako ikakva šansa postoji da se to mladoj ženi pomogne, ja je prihvatam bez razmišljanja. Ja tu ženu ne poznajem, ne moram čak nikada ni da je upoznam, ali ja sam na to spremna – priča ova humana žena spremna da Kristini pomogne.

Aleksandra, farmaceutski tehničar po struci, svesna je i zahtevnog medicinskog postupka, ali je ništa ne obeshrabruje u odluci.

- Svesna sam celog tog eventualnog postupka, koji će da traje. Savršeno mi je jasno da ne može da se ode na pregled i da se to odmah završi. Ja osećam iskonsku potrebu, iako ne znam tu ženu, da joj pomognem. Verujem da je svima čudno da neko na osnovu jednog teksta u medijima odluči, ali ti tekstovi upravo tome služe. Ja sam tu priču i ranije čula ili videla, ali me ništa nije potreslo kao ovaj poslednji tekst da će dizati kredit i ići u Ukrajinu. Potpuno sam sigurna da želim to da pokušam, potpuno svesna sebe – tvrdi Aleksandra.

Kristina ne može da sakrije oduševljenje 

Žene mi se često javljaju želeći da pomognu, ali ovakvu pomoć, osim mojih najbližih, nisam doživela. Ne mogu da verujem da postoji neko da je spreman na tako nešto, a da me pritom i ne poznaje. Bilo je žena koje su želele da budu surogat majke, ali to, nažalost, u Srbiji nije zakonom dozvoljeno, ali da mi neko ponudi matericu, to je neverovatno human čin. Pritom, reč je o veoma kompleksnoj operaciji koja traje 12 sati, i da se neko odluči da mi tek tako ponudi, više je nego hrabro i nadljudski – priča Kristina.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading