Svedočenje skipera koji se spasao Beograđanku iz talasa Tare: Plutala je rekom sa glavom u vodi, nije davala znake života

Autor: mediji, Republika

Vesti

03.05.2019

20:17

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Kada sam u reci Tari primetio telo odmah sam privukao čamac i izvukli smo devojku Jelenu Veličković (37) koja nije davala znakove života, a uz veliki napor uspeli smo joj spasiti život". Ovo je ispričao hrabri skiper Dejan Radović koji je sa kolegama iz rafting kluba "Drina-Tara“ Đokom Milekić i Markom Kunarcem spasao Jelenu Veličković iz Beograda.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Nesreća se desila u četvrtak prilikom rafting spusta na reci Tari, a Veličkovićeva je još uvek u teškom zdravstvenom stanju.

Radović nam je ispričao da kada su čuli da se prevrnuo čamac da su odmah krenuli u potragu za osobama koje su ispale.

- Svi sem te devojke uspeli su isplivati, a mi smo se čamcem spuštali i tražili je. U jednom trenutku primetio sam veslo, a zatim telo devojke kako pluta rekom, sa glavom u vodi. Odmah smo privukli čamac i izvukli je, a on nije davala znakove života. Zatim smo čamac privukli obali gde nas je čekala ekipa u kojoj je bila i medicinska sestra - rekao je Radović za Srpskainfo.

Kaže da je reanimacije nesrećne devojke trajala oko 20 minuta i da je tek tada počela davati znakove života, a oni su u međuvremenu obavestili policiju, Gorsku službu spasavanja i Hitnu pomoć.

Veličkovićeva je u fočansku bolnicu primljena u sa teškim oštećenjem pluća i smrznuta, nakon što je plutala oko kilometar i po talasima Tare.

Inače, grupa turista iz Srbije na rafting došla u sopstvenoj režiji sa svojim čamcem, kojim je upravljao licencirani skiper iz Pančeva Nenad Miković (36).

U Policijskoj upravi Foča, nakon što su obavili uviđaj, rekli su da za sada nema elemenata krivične odgovornosti skipera.

 

 

U fočanskom Udruženju raftera “Tara i Drina” pojasnili su da je grupa turista iz Srbije na Taru došla crnogroskom stranom i da su startovali sa mesta Brštanovica, što fočanski rafting klubovi u ovo doba godine, kada je visok nivo reke, izbegavaju, već koriste kreću relaciju i kreću sa Graba.

Čamac se prevrnuo na najopasnijem buku Borovi i devojka je plutala sve do Graba, gde su je uočili fočanski rafteri.

Sagovornik  Srpskainfo je pojasnio da su turisti iz Pančeva i Beograda iskusni rafteri, koji su prvaci Srbije u raftingu i učesnici međunarodnih takmičenja.

- Skiper koji je upravljao čamcem poseduje svetsku dozvolu za vožnju raftinga i polisu osiguranja. Imali su svu urednu opremu, kacige, odela, registrovan čamac gumoteks. Najvažnije je da je spasen ljudski život, a mi još jednom apelujemo na turiste da se ne upuštaju sami u rafting, ne poznaju dovoljno bukove i teren, a mnogi od bukova u ovo doba godine su jako opasni - istakao je on.

Stručnu spasilačku pomoć povređenoj Beograđanki pružili fočanski spasioci "Volfa“ i osoblje fočanskog Doma zdravlja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading