Zbog maja 2014, svakog sledećeg strahujemo: Srbiji prete nove poplave?!

Autor: telegraf.rs, Republika

Vesti

02.05.2019

11:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od katastrofe koja je našu zemlju zadesila 2014. godine, svakog maja Srbi sa oprezom gledaju u svoje reke, strahujući da bi ponovo mogle da se izliju u poplave domove, njive, pa i čitave gradove.

RepublikaFoto: Tanjug/F. KRAINČANIĆ
Petrovac na Mlavi, 2018. godine

Česte kiše stavile su u pripravnost nadležne službe za zaštitu od poplava, a RHMZ upozorava da bi njihove intervencije mogle biti uskoro potrebne na rekama Tamišu i Neri.

Vodostaj Tamiša će prevazići redovnu odbranu granice od poplava kod naselja Jaša Tomić u četvrtak i petak, odnosno 2. i 3. maja.

Ista situacija mogla bi da se desi kod Sečnja u petak i subotu, 3. i 4. maja.

Opasnost na reci Neri preti kod Кusića, gde bi danas i sutra vodostaj mogao da se približi vanrednoj obrani od poplava.

 

 

Od katastrofe koja je našu zemlju zadesila 2014. godine, svakog maja Srbi sa oprezom gledaju u svoje reke, strahujući da bi ponovo mogle da se izliju u poplave domove, njive, pa i čitave gradove.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Podsetimo, u majskim poplavama poginulo je 57 ljudi, od čega su se 23 utopile. Tokom poplava evakuisano 31.879 građana i bilo smešteno po prihvatnim centrima, od čega 25.000 samo iz Obrenovca, koji je bio i najteže pogođen.

Centri Paraćina, Petrovca na Mlavi, Svilajnca, Smederevske Palanke, bili su poplavljeni, evakuisano je nekoliko sremačkih sela, vanredna situacija je uvedena u dva grada i 17 opština, a osim srušenih kuća, odnetih puteva i mostova, uništenog poljoprivrednog zemljišta, voda je iza sebe ostavila aktivirana klizišta, koja i dalje na nekim mestima prave ozbiljne probleme.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading