Najstarija Beograđanka, baka Nadežda (107) za Srpski telegraf: Ovo je moj recept za doživeti stotu!

Autor:

Vesti

30.04.2019

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dobar savet zlata vredi, kaže stara izreka, a saveti Nadežde Pavlović (107) nateraće vas da drugim očima gledate na život i omogućiti vam da doživite stotu! Najstarija Beograđanka, koja ima 107 godina, ugostila je reportere Srpskog telegrafa u svom domu za Praznik rada 1. maj i prisetila se kako se nekad živelo i radilo.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Nadežda Pavlović

- Mladi se samo žale, te ne mogu, umoran sam. Mi smo radili po dva posla, spavali pet sati, podizali decu, održavali kuću i sve se stizalo - kao da nas prekoreva baka Nada.

Ova penzionisana nastavnica nemačkog i srpskog jezika uveliko gazi 11 deceniju, a tvrdi da ima snage za još pet.

- Rad je stvorio čoveka. Ja sam preko dana radila u redovnoj školi, poslepodne predavala u večernjoj, a jedno vreme smo imali i školu za oficire jer su mnogi ostali neškolovani posle rata. Decu sam zaključavala u kuću dok ne završim sa poslom jer je i suprug bio odsutan budući da je bio na rukovodećem mestu, a još Crnogorac, pa su i sve kućne obaveze padale na mene - priča Nadežda, koja je penziju dočekala u Novom Sadu.

Najlakše je reći: "Ne mogu." I kad je bilo najteže, nikad nisam kukala. Rad i narav su me održali ovolike godine

I pored gustog rasporeda, uvek je bilo vremena za fizičku aktivnost. Ta navika joj je ostala odmalena, pa i sada jutro počinje gimnastikom. Uveliko je bila u penziji kada je radila sklekove, a na more je išla do stote.

- Do 2014. sam svako jutro išla na Tašmajdan i tamo vežbala, a kućni bicikl vozila do prošle godine, kad mi je doktorka zabranila jer sam preterivala - drži nam lekciju vremešna Nadežda.

Ljiljana Andrejević, žena koja već 18 godina brine o njoj, kaže da baka Nada nikad ne miruje.

 

 

- Čak i kad leži, isteže mišiće. Ima dva tegića i oklagiju, pa vežba. Nikad nije dokona, prati vesti, čita, na tabletu sam joj skinula sve aplikacije pa se informiše, a na Jutjubu sluša klasike - priča Ljilja.

Dnevni raspored baka Nade
- 6.00 - ustajanje i doručak
- 6.45 - jutarnja gimnastika
- 13.00 - ručak
- 13.30 - popodnevna dremka
- 19.30 - večera
- 21.00 - spavanje

Tako je Nada i čula za hrvatskog "kolegu" Tonija, čuvenog po rečenici da stariji uništavaju zdravstveni sistem zemlje jer neće da vežbaju, i kaže da se potpuno slaže s njim.

- Čovek mora da vodi računa o zdravlju i da ne čeka da ga drugi neguje. Najlakše je reći: "Ne mogu." I kad je bilo najteže, nikad nisam kukala. Rad i narav su me održali ovolike godine - zaključuje ova baka četvoro unučića i prabaka šestoro mališana. Jelena Jokanović

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading