Muzičko čudo iz manastira Tumane: U ime oca, sina i rokenrola

Autor:

Vesti

29.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dva mlada monaha Petar Bogdanović i Teofil Radović iz manastira Tumane odlučila su da zadrže i neguju svoju ljubav prema rokenrolu, pa uz blagoslov igumana Dimitrija Plećevića late se gitara kad god im svetovne obaveze dozvole.

RepublikaFoto: youtube.com/Headliner Magazine
MIR U MOLITVI I MUZICI Jeromonah Petar i monah Teofil

Vole da sviraju, kako kažu, u odabranom društvu, a hitovi Metalike, Dip parpla, Partibrejkersa sastavni su deo repertoara "rokera u mantijama". Rokerske veštine monasi održavaju svirajući na akustičnim gitarama, a nedavno su svojom izvedbom šokirali region. Naime, sveti oci odsvirali su kaver velikog hita "Wasting love" grupe Ajron mejdn, čime su oduševili mnoge i izazvali burnu polemiku na društvenim mrežama. Naime, kako se radi o ljudima koji su se zavetovali na monaški život, za pojedine je čudan spoj akustičnih gitara i duhovnog života.

Međutim, monasi tvrde da su muzika i duhovnost blisko povezani i da je veza rokenrola i pravoslavlja dokazana mnogo puta kroz koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama. Sem toga, kažu, ljubav prema bogu nije ničim uslovljena, osim čistom dušom, stoga je nevažno da li neko svira Ajron mejdn ili Vivaldija.

Foto: youtube.com/Headliner Magazine

- Što se gitara tiče, uglavnom je ljudima to simpatično, međutim, ima i onih koji smatraju da im nije mesto u manastiru. Mi svakodnevno, po nekoliko sati, provodimo u Crkvi slaveći Boga pesmom na bogosluženjima. Dakle, monaški život je u velikoj meri vezan za muziku. Šta mislite ko je stvarao predivne bogoslužbene melodije koje se mogu čuti, recimo, za pevnicama svetogorskih manastira - ističu monasi za Srpski telegraf.

Vaskršnja liturgija je nešto posebno

Teofil i Petar tvrde da smo se kao narod udaljili od boga, ali i poručuju da biti pravoslavan ne znači zastupati nekakvu ideologiju ili religiozni sistem, već pričešćivati se.

- Danas je puno zavisti i osude, čak posebno među ljudima koji pucaju od pobožnosti. Ako pobožnost nije zasoljena radošću, onda tu nešto ne štima, bez obzira na životne teškoće. Apsolutno svakog pravoslavnog hrišćanina uputili bismo da za Vaskrs ode na liturgiju i da se pričesti. Vaskršnja liturgija je nešto posebno, zaista najradosniji i najsvečaniji praznik. Ubeđen sam da i najusamljeniji ljudi u takvoj atmosferi mogu da se osete kao apsolutno važni članovi zajednice za koje je Hristos, između ostalih, lično stradao i vaskrsao.

Dodaju da, ako izuzmemo duhovnu, preferiraju muziku gde dominira gitara, bez obzira na muzičke pravce.

KOMPONUJU

Talenat i interesovanje za muziku jeromonaha Petra i monaha Teofila iznedrili su instrumental "Priziv", koji je svetlost dana ugledao pre pola godine, a nastao je u vreme njihovog iskušeničkog perioda, pre skoro deceniju. Sveti oci vredno rade i na novim kompozicijama, za koje je pitanje momenta kada će naći put do publike.

Foto: youtube.com/Headliner Magazine

- "Priziv" je nastao dok smo otac Teofil i ja bili još iskušenici. Odsvirao sam melodiju na koju se on nadovezao sa akordima - priča jeromonah Petar.

Komponovanje je za njih, kažu, najlepši deo.

Monasi tvrde da su muzika i duhovnost blisko povezani i da je veza rokenrola i pravoslavlja dokazana mnogo puta kroz koncerte rokera za pomoć srpskim svetinjama

- To je nekakva unutrašnja potreba za stvaranjem, bez obzira da li će delo zaživeti. Ako se naša kompozicija svidi barem jednom čoveku, za mene je uspela - objasnio je jeromonah.

Pre monaštva su, priznaju, mnogo više komponovali, jer zbog drugih obaveza sada i nemaju toliko vremena, a ponekad im nedostaje i inspiracija.

Ajron Mejden

- Imamo dosta kompozicija na kojima radimo, ali zaista nemamo dovoljno vremena da to konačno aranžiramo i uvežbamo - govore monasi Petar i Teofil i otkrivaju da rado zasviraju u odabranom društvu, ali da za šire javne nastupe nisu zainteresovani.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading