Poruka starešine Hrama Svetog Vasilija Ostroškog iz Leposavića: Rađajte se, množite i napunite zemlju!

Autor:

Vesti

29.04.2019

05:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Svake godine crkvena opština Leposavić na Vaskrs organizuje niz manifestacija, koje su prilagođene deci, a nakon liturgije na kojoj, posle Velikog vaskršnjeg posta, svetu tajnu pričešća primi više stotina građana, organizuje se takmičenje za najlepše ukrašeno vaskršnje jaje, a potom se mališani bore za prestižnu nagradu za najtvrđe jaje. Starešina Hrama Svetog Vasilija Ostroškog Milomir Vlašković ima poruku za Vaskrs koja je, kao i svake godine, gromoglasna.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
PROTINO BOGATSTVO Milomir Vlašković ima pet ćerki

- Rađajte se i množite i napunite zemlju, jer bez dece nema budućnosti. Upravo ja svojim primerom svedočim da na prostoru Kosova i Metohije jedino zdrava, srećna i velika porodica biva onaj temelj na kojem će zasigurno iznići nova, obnovljena kula i prkosiće bilo kakvim vetrovima koji svakodnevno kruže nad našim glavama. Ostaje da našu decu vaspitavamo u duhu pravoslavlja, sigurnih postulata i da na takav način očuvamo žar ljubavi prema svojoj zemlji, koja je, inače, svima nama i zapisana u genetskom kodu - ističe prota Mića za Srpski telegraf.

Kako ističe u razgovoru za naš list, porta Hrama Svetog Vasilija Ostroškog je mala da primi sve zainteresovane za oba takmičenja, ali posebne ovacije pružaju se takmičarima u kucanju vaskršnjim jajima.

RepublikaFoto: Privatna arhiva

Deca su najradosnija

Za Vaskrs, posebno u ovim krajevima, vezuju se mnogobrojni običaji, bilo pravoslavni, bilo tradicionalni, koji, svakako, najviše raduju decu.

- Počevši od farbanja vaskršnjih jaja preko iznošenja plaštanice do sveopšte radosti koja će kulminirati na sam dan Vaskrsa, ali i u danima koji slede. Treba se podsetiti da Vaskrsu prethode praznici Lazareva subota ili Vrbice i Cveti, na koje se, već po tradiciji, u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog, okupe deca iz čitavog kraja i u duhu radosti i graje daju poseban pečat prazničnoj atmosferi - objašnjava prota Mića.

- Vlada prava navijačka atmosfera, pogađaju se favoriti i na kraju zajedno slave uz prigodne nagrade i posluženje za sve prisutne. Neprestano u svojim besedama, bilo nakon liturgije, bilo na prigodnim događajima, upravo upućujem poruku koja se odnosi na rađanje - poručuje prota Mića.

Danas je više nego ikada, posebno na Kosovu i Metohiji, važno da ostanemo dosledni, hrabri i istrajni

Uprkos nedaćama sa kojima se svakodnevno suočava srpski narod na Kosovu i Metohiji, prota Mića kaže da se Vaskrs dočekuje u atmosferi ispunjenoj radošću, veseljem i zajedništvom u Crkvi.

- Vaskrs simbolizuje pobedu života nad smrću, predstavlja prkos i rešenost da se sve muke prevaziđu, da se uz božju pomoć istraje u svedočenju da nas ima, i da će nas biti, vođeni svetosavskim krstom koji smo primili na svoja pleća. Danas je više nego ikada, posebno na Kosovu i Metohiji, važno da ostanemo dosledni, hrabri i istrajni, uz majku Crkvu i da, upravo slaveći Hrista, slavimo vaskrsenje srpskog naroda, koje će, nesumnjivo, doći - zaključuje prota Mića. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading