Uskrs proslavljen u Gračanici i južnoj Kosovskoj Mitrovici

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.04.2019

12:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Porta manastira Gračanica danas je na Uskrs bila prepuna vernika koji su došli da se za ovaj najveći hrišćanski praznik pomole Bogu i upale sveću za zdravlje svoje porodice.

RepublikaFoto: Tanjug
Manastir Gračanica

Pored velikog broja pravoslavnih vernika sa ovog prostora, u manastiru su primetne i veće grupe turista, prenosi RTV Gračanica.

Veliki broj građana Uskrs je noćas dočekao upravo u manastiru, zadužbini kralja Milutina, gde je služeno jutrenje i liturgija Svetog Jovana Zlatoustog, kome je prisustvovao i zamenik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Dušan Kozarev.


Vernici ističu da je okupljanje u porti manastira za sve velike verske praznike u stvari i nešto što predstavlja najveću radost tamošnjih Srba i da je vera u Boga ono što srpski narod na Kosovu i Metohiji održava i pomaže da opstane i ostane na svojim vekovnim ognjištima.

Od 18 sati u manastiru Gračanica biće služena Večernja, a proslava Uskrsa nastavlja se i u ponedeljak i utorak ujutro kada će biti služena takođe liturgija Svetog Jovana Zlatoustog.

Pored liturgije u manastiru, na Uskršnji ponedeljak u Domu kulture u Gračanici biće održana manifestacija "Najjače uskršnje jaje".

RepublikaFoto: pixabay.com
Farbana jaja su nezaobilazna za Uskrs

U delimično obnovljenom hramu Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice Vaskršnju liturgiju služio je sveštenik Nenad Stojanović. U prisustvu vernika među kojima je bilo mnogobrojne dece pročitana je Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja, a zatim je usledilo i pričešće na najveći hrišćanski praznik Uskrs.

- Da ste živi i zdravi mnogo godina, da slavite još mnogo godina Vaskrs i sve praznike, da vam godina bude blagoslovena i svakom dobro Bog darivao. Srećan praznik i Hristos Vaskrse”, poručio je prisutnim vernicima sveštenik Stojanović - preneo je TV Most iz Zvečana.

Sveštenik Stojanović i njegova porodica jedini su Srbi u južnom delu Kosovske Mitrovice, gde žive isključivo Albanci.

Marta 2004. godine sudbinu više od 35 oskrnavljenih i uništenih crkava i manastira na KiM doživeo je i hram Svetog Save u južnom delu Kosovske Mitrovice. Smatra se da je ova monumentalna građevina bila jedna od najlepših sabornih crkava na KiM.

Hram Svetog Save i Parohijski dom u kojem živi sveštenik Nenad Stojanović sa svojom porodicom i dalje je opasan bodljikavom žicom uz stalno prisustvo pripadnika Kosovske policijske službe.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading