(FOTO) Vesić i Radojičić obeležili Uskrs u Hramu Svetog Save!

Autor: Tanjug

Vesti

28.04.2019

09:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srpski patrijarh Irinej služio je jutros liturgiju u kripti beogradskog Hrama Svetog Save na Vračaru povodom najvećeg hrišćanskog praznika Uskrsa.

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ
Zoran Radojičić i Goran Vesić

Liturgiji, koja počela u 9.00, prisustvovali su gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, zamenik gradonačelnika Goran Vesić, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar, kao i veliki broj pravoslavnih vernika.

Liturgiju je pratio i hor "Mokranjac", najstarijeg pevačkog društva u Srbiji.

Na liturgiji je pročitana Vaskršnja poslanica patrijarha Irineja u kojoj je pozvao da po ugledu na Hrista "zagrlimo jedini druge, ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im kao što je Gospod nama oprostio grehe naše, rekavši: ''Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine".

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ

Patrijarh je pozvao vernike da se u godini u kojoj srpska crkva slavi svoj veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, mole za punoću srpskog naroda, onog u otadžbini kao i onog u rasejanju.

Takođe je pozvao i da se raduju uskrsnuću Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo Svete crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pret­postavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru.

- S posebnim milosrđem se danas molimo Vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Sve­toga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspe­to Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine - poručio je patrijarh Irinej.

Istakao je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju duše i da svuda vladaju nepravda i mržnja, a istina se relativizuje. 

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ

- Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćan­stvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni siste­mi vrednosti - naveo je patrijarh u Vaskršnjoj poslanici.

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom. 

- Crkva ne sme da živi samo za sebe kao zatvorena religijska za­jednica, zaokupljena samo pitanjima lične pobožnosti. Dužna je da radošću i iskustvom Vaskrsenja bude činilac mira i pomirenja, ljubavi i solidarnosti, u svecelom čovečanstvu - naveo je poglavar SPC-a.

RepublikaFoto: Tajnug/T. VALIČ

- Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hođamo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo! - naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan Vaskrsenja prosvetle slavjem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav - Hristost Vaskrse", istakao je srpski patrijarh.

 

 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
MAPKO

28.04.2019 09:25

Христос воскресе, ваистину воскресе!

Odgovori 11 0
Lina

28.04.2019 20:08

Stecan Uskrs!

Odgovori 11 0