Policija sprema sačekuše širom Srbije: Alko i narko test za praznike!

Autor: Bojana PAUNOVIĆ

Vesti

26.04.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vozači, spremite se, policija i prekršajni sudovi spremaju neprijatno iznenađenje tokom predstojećih praznika jer će pola Srbije tih dana biti na točkovima! Kako Srpski telegraf saznaje na svim putevima širom Srbije, a posebno kod većih odmarališta i izletišta, biće organizovane danonoćne akcije - merenja brzine i testiranja vozača. A novina je što će vozači, osim alko-testova, biti podvrgnuti i testovima na narkotike.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Takođe, sve pritvorske jedinice u blizini frekventnijih puteva i izletišta biće ispražnjene da bi se oslobodila mesta za pijane vozače koji će biti privedeni na trežnjenje ili zadržavanje. Obezbeđena su i neprestana dežurstva u sudovima kako bi im se ekspresno izricale kazne. Kako saznajemo, akcija će trajati najmanje sedam dana.

- Policija će preduzeti sve mere da bi se izbeglo formiranje većih kolona na putevima - kaže potpukovnik MUP Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, apelujući na vozače da budu strpljivi i izbegavaju preticanje jer je izuzetno rizično.

Šta proveriti pred put
1. DOKUMENTA Osim vozačke i saobraćajne, za one koji idu u inostranstvo potrebno je ovlašćenje ako niste vlasnik vozila, međunarodna dozvola, zeleni karton, putno osiguranje, evropski izveštaj o saobraćajnoj nezgodi...
2. REZERVNA GUMA Proverite u kakvom je stanju jer ako je duže u prtljažniku, može da naprsne ili postane porozna
3. ULJE I TEČNOSTI U AUTU Prvo i najvažnije jeste proveriti ulje u motoru. Previše ulja, kao i premalo, može štetiti radu motora. Proverite tečnost za čišćenje stakla, kao i rashladnu tečnost za motor, koja je u hladnjaku.
4. PRITISAK U GUMAMA Očitavanje se vrši kada su gume hladne, tj. kada auto nije u pokretu najmanje tri sata. Pravilno napumpane gume će učiniti vaše putovanje udobnim, sprečiće habanje i uštedeti gorivo
5. CENTRIRANJE TRAPA I ROTACIJA GUMA Pogrešno podešeni točkovi dovode do neravnomernog ili prekomernog habanja gazećeg sloja guma. Standardna preporuka za rotaciju pneumatika je otprilike na svakih 8.000-13.000 kilometara

On je izneo zabrinjavajuće podatke da je tokom vaskršnjih praznika broj vozača u alkoholisanom stanju dvaput veći od proseka, a za vreme prvomajskih praznika je taj broj čak utrostručen.

60 dana zaprećena kazna za pijane vozače

Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, savetuje vozače kako da budu bezbedniji.

Dežurstva će biti i u prekršajnim sudovima kako bi se bahatim vozačima ekspresno izricale kazne

- Nervoza je veliki neprijatelj u saobraćaju, dovodi do rizičnih preticanja i prekomernih brzina. Budite strpljivi. Održavanje bezbednog rastojanja, koje iznosi polovinu brzine kojom se krećete, preporučljivo je. Dakle, ako vozite 130 kilometara na čas, rastojanje koje bi trebalo da održavate u odnosu na drugo vozilo je 65 metara - navodi Okanović i savetuje vozače da na svaka dva sata naprave pauzu, protegnu se, prošetaju i odmore se.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading