Patrijarh Irinej u vaskršnjoj poslanici pozvao na ljubav i slogu: Molimo se Bogu da se sloboda vrati na Kosovo!

Autor:

Vesti

26.04.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Patrijarh srpski Irinej, povodom predstojećeg Vaskrsa, uputio je poslanicu i pozvao sve da po ugledu na Hrista zagrlimo jedni druge ne samo one koji nas vole već i neprijatelje naše i oprostimo im, kao što je Gospod nama oprostio grehe naše rekavši: "Oče, oprosti im jer ne znaju šta čine."

RepublikaFoto: Tanjug/TV Hram
Patrijarh Irinej

Poglavar SPC pozvao je vernike da se u godini u kojoj Srpska crkva slavi veliki jubilej, osam vekova autokefalnosti, molimo za punoću srpskog naroda, koji živi u otadžbini i rasejanju.

Vernicima je poručio i da se "raduju vaskrsenju Hristovom i da u ljubavi i slozi čuvaju jedinstvo svete crkve, da nikada svoje lične ili bilo čije zemaljske interese ne pretpostavljaju interesu Crkve Hristove, ali ni sveopštem ljudskom dobru".

 

 

- Sa posebnim milosrđem se danas molimo vaskrslome Hristu Bogu da se, zastupništvom Svetoga Save, Svetoga cara Lazara i svih svetih iz roda našega, vrate mir i sloboda na naše raspeto Kosovo i Metohiju, našu duhovnu kolevku i naš Jerusalim, tamo gde su najveće srpske svetinje, biseri pravoslavne duhovnosti, srpske kulture i sveukupne hrišćanske i svetske duhovne baštine - naveo je patrijarh.

POGLAVAR SPC: Svuda oko nas vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje

Poručio je i da raznovrsna i bezbrojna razočaranja, tuga i nezadovoljstvo obuzimaju naše duše.

Svuda oko nas, ukazao je, vlada nepravda i mržnja, a istina se relativizuje.

- Ljude vrlinskog života klevetaju i progone. To se odvija ne samo na ličnom i lokalnom planu nego i u globalnim razmerama. Svedoci smo da se danas u celom svetu osnovne hrišćanske vrednosti potiskuju u drugi plan, a čovečanstvu se negde predlažu, a negde nameću ne samo hrišćanstvu tuđi nego i njemu potpuno suprotni sistemi vrednosti - ocenio je Irinej.

U tako izopačenom svetu, ukazao je, pravoslavni hrišćani su pozvani da svojim primerom svedoče, bližnjima i daljnjima, pobedu života nad smrću i smisla nad besmislom.

Citirajući Vladiku Nikolaja, koji je rekao: "Da ne postoje reči: 'Oprosti mi' i 'Neka ti je prosto', ljudski život bi bio potpuno nepodnošljiv", patrijarh je poručio:

- Oprostimo dakle jedni drugima! Pomirimo se jedni sa drugima! Zagrlimo jedni druge i hodajmo svetim putem božanske ljubavi! Svedočimo ljubav i njome živimo - naveo je patrijarh i pozvao vernike širom vaseljene da dan vaskrsenja prosvetle slavljem i zagrljajem, uz tradicionalni pozdrav - Hristost vaskrse.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading