Statistika Eurostata razbila dugogodišnji mit: Čudo neviđeno - Crnogorci rade više od nas?!

Autor:

Vesti

25.04.2019

03:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mit je oboren - Crnogorci su vredniji od nas?! Iako zvuči kao dobar vic, ali taj podatak je i zvanično potvrdila statistika Eurostata, koja kaže da radna nedelja u susednoj nam Crnoj Gori traje 43,6 sati, čak dva i po sata duže nego kod nas. I što je još zanimljivije, nisu Đetići vredniji samo od Srba već i od Makedonaca i Hrvata.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

UPOSLILI STRANCE

Ovi podaci ozbiljno su uzdrmali dugogodišnju legendu i dokazali da se ni u Crnoj Gori više ne poštuju crnogorske zapovesti "Ne radi, rad ubija" i "Što možeš danas, ostavi za sutra"!

Stručnjaci u Srbiji su baš zbog toga i sumnjičavi prema ovoj statistici.

Podaci kancelarije EU zadužene za statistiku probudili su sumnju kod srpskih stručnjaka koji tvrde da nema ni govora da Đetići rade više od Srba.

Ljubisav Orbović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije, kaže da rade više ako računaju Srbe koji su uposleni na primorju.

ORBOVIĆ: Oni i nemaju gde da rade, privreda im skoro i ne postoji, a u turizmu im rade stranci

- Da oni rade više od nas, pa to je smešno. Ko god malo ozbiljnije zađe u Crnu Goru, videće koliko se tamo radi. Da se poredimo sa nekim drugim narodom, onda bismo još i mogli da diskutujemo. S njima, uz sve poštovanje, jesmo bliski narodi, ali je ova statistika suluda. Pa oni i nemaju gde da rade, njihova privreda gotovo da i ne postoji, a u turizmu im uglavnom rade stranci, među kojima smo i mi. Na primorju se sigurno radi veliki broj sati nedeljno, ali tu je najmanji broj Crnogoraca - kaže Orbović.

Marić: Otkad su Evropljani, rade kao robovi

Novinar Milomir Marić, koji često boravi u Crnoj Gori, u šali kaže da Crnogorci, otkad su prestali da budu Srbi, rade kao robovi.

- Ja odem u Crnu Goru da se odmorim. Tražim im da me dvore i baš uživam. Mislim se: "Kad nećete da budete Srbi nego Evropljani, pa oznojte se onda malo" - poručuje Marić.

SRBI TRAŽENI I CENJENI

S njim se slaže i njegova koleginica predsednica ASNS Ranka Savić uz konstataciju da većina srpskih radnika ostaje od jednog do čak tri sata duže na poslu.

RANKA SAVIĆ: Naši radnici i te kako rade, mnogo više nego što statistika pokazuje

- To se uglavnom odnosi na privatni sektor, ali prekovremenog rada ima i u državnoj upravi, i to uopšte nisu sporadični slučajevi. Ti prekovremeni sati u 80 odsto slučajeva nisu plaćeni, što znači da nisu ni registrovani. Stalno govorim da se ne postaje dobar radnik prelaskom granice, ali su Srbi, kada odu tamo, vrlo cenjeni i traženi. Naši radnici i te kako rade, i to mnogo više nego što se predstavlja i što statistika pokazuje - napominje Savićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading