Dobili smo odgovor na večito pitanje! Da li se jaja farbaju na Veliki petak?

Autor:

Vesti

23.04.2019

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nekim krajevima naše zemlje smatra se da jaja treba farbati na Veliki četvrtak ili Veliki subotu, a da je Veliki petak dan kada ne treba ništa da se radi. Međutim, ima i onih koji na Veliki petak, farbaju jaja. Da ne biste mnogo razmišljali, evo šta stručnjaci kažu na tu temu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Antropolog i etnolog Vesna Marjanović kaže da se jaja mogu farbati od Velikog četvrtka do Velike subote.

Naime, crkva je prihvatila bojenje jaja još u 12. veku a kod nas ta praksa se javlja u 16. veku. Jaja bojena crvenom bojom su starijeg porekla nego ova današnja šarena i prema arheološkim izvorima, pominju se u zagrobnim kultovima kod starih evropskih naroda još od 4.veka nove ere.

Prvi pomen o bojenju jaja na teritoriji naše zelje potiče iz tridesetih godina 16.veka. U jednom turskom zakonu o saskim rudarima i običajima rudarskim… ima, i ovakva odredba: Kad im bude o rođenju Isaovu i o šarenim jajima… šarena jaja daju knizu…

Čuvarkućino ime i značenje

Postoje različiti nazivi za prvo obojeno jaje u kući, a ovo su neka od njih u zavisnosti gde se živi:

  • čuvar, čuvara, čuvarkuća, čuvarak (Vojvodina)
  • krstaš (Peć)
  • strašnik (Prizren)
  • izmamak (okolina Leskovca)
  • čoban (Čajnič). Čuvarkuća se čuva pored ikone do sledećeg Uskrsa. Veruje se da pucanje kore na jajetu simbolizuje Hristovo uskrsnuće, ali i buđenje prirode.

Stare tehnike bojenja jaja

Nekada se crvena boja za bojenje jaja dobijala iz biljke broć tj, iz njenog korena, koje je potom bilo zamenjeno varzilom koje se dovozilo iz Brazila, a kasnije je varzilo zamenjeno anilinskim bojama. Zelene boja se dobijala kuvanje koprive ili spanaća. Jaja su se bojila i u čađi. Pogledajte OVDE kako se jaja farbaju uz pomoć čaja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading