Šta sve jedemo: Pasulj iz Kirgistana, a luk iz Kine

Autor: Novosti

Vesti

20.04.2019

09:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekada čuvena po poljoprivrednoj proizvodnji i hrani, Srbija je veliki uvoznik voća, povrća, mesa... Razloga za ovakvo stanje je mnogo - od toga što sve manje proizvodimo, što bolje uslove i cene tražimo od inostranih kupaca, a slobodno tržište kome svi težimo ukinulo je zaštitu koju su mnoge namirnice imale od države. A rezultat je da se nedostatak hrane nadoknađuje uvozom, čemu se raduju i trgovci i uvoznici jer su "preko granice" cene povoljnije nego kod domaćih proizvođača, jer tamo je domaća roba na ceni, baš kao i domaći proizvođači.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Foto: Ilustracija

Građani su već odavno prestali da se čude što nam pasulj stiže iz Kirgistana i Argentine, beli luk iz Kine, zelena salata iz Španije, Italije i Tunisa, šargarepa iz Rusije i Engleske, paprika i krastavci iz Turske, Grčke, Albanije i Makedonije...

Većina povrća i voća stiže iz ovih zemalja kada mu nije vreme kod nas. - Naša zemlja nije decidirano zabranila proizvode od GMO, zato imamo slabo razvijeno stočarstvo, pa uvozimo meso i mleko i proizvode, koji su dobijeni od životinja hranjenih GM sojom i kukuruzom - upozorava profesor Miladin Ševarlić, agroekonomista. - Kod voća i povrća postoje dva razloga, jedno je zbog sezonskog pristizanja, pa na Mediteranu ono zri mesec dana ranije nego kod nas, a drugo, poljoprivrednici, naročito u EU, dobijaju po pet i više puta veće subvencije od naših poljoprivrednika. Austrijski voćar dobija 900 evra subvencije po hektaru, a naš 33. Tu nema takmičenja. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
CTOJAH

20.04.2019 09:52

Наши пољопривредници све мање раде. И све је мање пољопривредника.