Sramna praksa u Domovima zdravlja: Bolesna deca satima čekaju preglede

Autor:

Vesti

19.04.2019

03:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tri puna sata sam sa bolesnim detetom čekala da ga lekar u domu zdravlja primi i pregleda. Kad sam pitala zašto, rekli su mi da pregled nisam zakazala, kao da ja mogu da znam kad će dete da mi se razboli, priča ogorčena Beograđanka zbog ophođenja zaposlenih u DZ Stari grad u Beogradu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Pa na šta to liči?! Morali smo da čekamo da prođu svi koji su zakazali pregled da bismo mi došli na red tek na kraju - požalila se ova majka.

USMENO OBAVEŠTENJE

Kako nam je objasnila, ove novine u DZ Stari grad, u koji decu dovodi odmalena, a po kojima je morala da zakaže pregled, saopštene su joj usmeno.

- Tražila sam da mi pokažu gde to tačno piše da mora da se zakaže jer roditelj ne može tačno da zna kad će dete da mu se razboli, a rečeno mi je da oni to nemaju, nego da su se doktorke međusobno tako dogovorile (?!?) - rezignirana je naša sagovornica.

Međutim, izgleda da ovu krajnje čudnu praksa, potpuno suprotnu logici - zakazivanje pregleda za bolesno dete ako roditelji neće satima da čame u čekaonicama - važi u mnogim domovima zdravlja.

Ovog "pravila" pridržavaju se u i u novobeogradskom domu zdravlja, a otac jednog sedmogodišnjaka, koji sina godinama vodi u DZ Čukarica, kaže da je i tamo ista situacija.

- To zakazivanje su uveli pre neke dve godine. Baš sam se iznenadio jer to nema nikakvog smisla. Dete ujutru može biti zdravo, a po podne da gori od temperature. Ranije i kad ti se dete razboli, dođeš odmah ujutru i predaš knjižicu, a sada i da poraniš, ne znači da ćeš tog dana stići na red ako je svaki termin popunjen - kaže on.

RepublikaFoto: pixabay.com

HTELI DA UVEDU RED

Direktorka DZ Stari grad Vesna Janjušević kaže da su termini uvedeni iz najbolje namere kako bi se uveo red, ali napominje da nijedno dete nije vraćeno i da hitni slučajevi imaju prioritet.

- Roditelji dece do sedam godina ne zakazuju preglede, osim, recimo, vakcinacije, ali školarci zakazuju. Razumem roditelje, ali i da nema toga, čekalo bi se. Kada dođe 30 ljudi u isto vreme, onaj poslednji će sigurno čekati tri sata. Podrazumeva se da se dete s nekim akutnim stanjem prima bez čekanja. Budimo realni, i kod privatnika se zakazuje. Pritom, termini se zakazuju danas za sutra i deca se nikad ne vraćaju. Koleginica je pre neki dan primila 51 dete iako je normativ 30 - kaže Janjuševićeva i dodaje da je zakazivanje uvedeno kroz sistem IZIS.

Soćaninova: Ostaviti vreme za one bez termina

Dragana Soćanin iz Udruženja Roditelj kaže da mnogi, poučeni iskustvom u domovima zdravlja, čekaju da prođe osam sati, pa da dete vode u Hitnu.

- Mislim da mora da se ostavi prostor, odnosno da se ne zakazuje pun kapacitet jednog pedijatra, kako bi i deca koja su bolesna, a nemaju zakazano, mogla da dođu na red. Verujem da je želja bila dobra, ali moramo sagledati realnost i da imamo nedovoljno lekara - kaže Soćaninova.

Očigledno da je potrebno drugačije sistemsko rešenje i da se odvoje zdrava i bolesna deca, ali Janjuševićeva napominje da bi za to trebalo više lekara, a danas ta ustanova ima dva pedijatra po smeni, a ranije ih je bilo devet.

- S druge strane, imamo 12.000 dece. Jeste nezgodno sedeti i čekati i ako se proceni da to ne treba, mi ćemo rado ukinuti, ali bojim se da će se opet sedeti po tri, četiri sata - dodaje ona.

Za domove zdravlja, podsetimo, nadležne su lokalne samouprave, ali će po usvajanju novog zakona o zdravstvenoj zaštiti, kako je najavljeno, preći u nadležnost države.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading