Dobrodošli u Srbiju! Zemlju gde je ženama normalno da ih muževi biju, a nasilje ne prijavljuju, jer je SRAMOTA!

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

18.04.2019

12:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oko 85 odsto žena u Srbiji smatra da je nasilje nad ženama uobičajena pojava i da je učestalo, a za skoro trećinu (29 odsto) nasilje u porodici je privatna stvar koju treba rešavati u okviru porodice, pokazalo je istraživanje OEBS-a o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi koje je danas predstavljeno u Beogradu.

Foto: Ilustracija

Takođe, anketa pokazuje da četvrtina žena u Srbiji nije adekvatno informisana i da ne zna šta treba da radi u slučaju da doživi nasilje, dok je posle fizičkog ili seksulanog nasilja samo tri odsto žrtava kontaktiralo Sigurnu kuću, a jedan odsto neku od organizacija za podršku žrtvama.

U izveštaju o istraživanju navodi se da sramota, ekonomska nezavisnost, strah od osvete od strane počinioca i nepoverenje u službe, predstavljaju glavne prepreke za prijavljivanje nasilja i da nema dovoljno dostupnih službi za pružanje pomoći ženama.

Rezultati istraživanja su u skladu sa anketama sprovedenim i u drugim evropskim zemljama.

Istraživanje o dobrobiti i bezbednosti žena u jugoistočnoj i istočnoj Evropi OEBS je sproveo tokom 2018. godine u sedam zemalja:Srbiji, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Albaniji, Moldaviji i Ukrajini, a obuhvaćena je i teritorija Kosova i Metohije.

U anketi sprovedenoj u Srbiji učestvovale su 2.023 žene starosti od 18 do 74 godine.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading