Kraj blokade, katastar radi od ponedeljka

Autor:

Vesti

12.04.2019

19:34

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građani će od ponedeljka, 15. aprila, ponovo moći da ostvare sva svoja prava i dobiju usluge u službama za katastar nepokretnosti. Direktor Republičkog geodetskog zavoda (RGZ) Borko Drašković doneo je odluku o načinu obezbeđivanja minimuma procesa rada.

RepublikaFoto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Foto: Ilustracija

Ovom odlukom, koja je doneta na osnovu Uredbe Vlade, utvrđeno je da zaposleni mogu organizovati štrajk, ali tako da ne ugroze javni interes, opštu i sigurnost lica i imovine, kao i funkcionisanje zavoda.

Takođe, određeno je i da za vreme trajanja štrajka u svakoj od užih organizacionih jedinica za minimum procesa rada je neophodno obezbediti rad 30 odsto od ukupnog broja zaposlenih.

Ovim dokumentom, između ostalog, predviđeno je da minimumom procesa rada mora da bude obezbeđen prijem zahteva u službama za katastar i u sedištu RGZ, zatim uslovi za omogućavanje strankama da podnesu zahtev za upis, izdavanje podataka, lista nepokretnosti, posedovnog lista, kopije plana i uverenja.

45 dana traje štrajk u katastru

Radnici RGZ su ranije najavili da će od Ustavnog suda zatražiti ocenu ustavnosti uredbe Vlade Srbije jer tvrde da nije po Zakonu o štrajku. Kako navode, minimalni proces rada se utvrđuje pet dana pre štrajka ili najkasnije dan po stupanju u štrajk.

Štrajk u katastru traje već 45 dana, zbog čega je promet nekretnina gotovo stao. Trpe i kupci i prodavci nekretnina, i oni koji bi da uzmu stambene kredite, agencije za nekretnine, građevinska industrija, a šteta se meri desetinama miliona evra. Sindikati RGZ su 27. februara ponovo pokrenuli štrajk jer, kako tvrde, nije ispunjen dogovor kojim je okončan prethodni, pa su im januarske plate smanjene, te traže njihovo vraćanje.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading