Jača kontrola turista iz zemalja van Šengena: Čeka nas pakao na grčkoj granici!

Autor: Anja MARTINOVIĆ

Vesti

13.04.2019

05:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Vest da su grčke vlasti od 7. aprila pooštrile kontrolu na graničnom prelazu zabrinula je brojne putnike koji su planirali da ovo leto provedu upravo na ovoj destinaciji, koju će, prema rezultatima ankete Nacionalne asocijacije turističkih agencija JUTA, ove godine posetiti čak 83 građana koji planiraju odmor na moru.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

ODUZIMANJE STVARI

Iz JUTA kažu da se uredba prvenstveno odnosi na strogu kontrolu namirnica koje se unose u ovu zemlju i da ona važi kako za putnike koji u Grčku idu avionom, ali i one koje putuju drumskim prevozom. Oni prognoziraju da će najveće gužve biti na početku sezone, odnosno u toku maja i juna, ali da će sredinom sezone biti popustljiviji.

- Grčke vlasti svake godine najavljuju strože kontrole na njihovim granicama, međutim, to bude na početku sezone, a kada vide kakve su gužve na granici, puštaju ih bez ikakvih problema. Svakako se ne treba igrati i nositi ajvar i pet bokseva cigara sa sobom. Retko kada se desi da vrate nekog, ali nije redak slučaj da oduzmu stvari na granici - objašnjava Aleksandar Seničić, predsednik JUTA.

83 odsto ljudi koji letuju odmor provode u Grčkoj

Neuporedivo veće gužve posledica su daleko strože kontrole na grčkoj granici usled primene regulative EU koja se odnosi na sve zemlje koje nisu potpisnice Šengenskog sporazuma, među kojima je i Srbija.

 

 

KONTROLA NAMIRNICA

Podsetimo, Grčka je od 2017. godine započela strogu kontrolu namirnica koje turisti mogu da prenesu preko granice, a koje važe i za ovu godinu. Tako, recimo, u Grčku nije dozvoljen unos mesa, mleka i mlečnih proizvoda iz zemalja koje nisu članice EU. Međutim, dozvoljeno je poneti do dva kilograma mleka u prahu za bebe ili formula hrane za bebe, kao i hranu za posebne potrebe, kao i do dva kilograma hrane za ljubimce. Kada je reč o voću i povrću, može se uneti u količini do pet kilograma.

Najstrože kontrole budu na početku sezone, u maju

Aleksandar Seničić, predsednik JUTA

Na letovanje novim koridorom

Uprkos predstojećim gužvama na granici, krajem aprila očekuje se zavšetak radova na auto-putu kroz Grdeličku klisuru, koja je značajna zbog samog tranzita, ali ona će privući i brojne investitore u našu zemlju. Radovi na galeriji na kosini dva se privode kraju, a nakon opremanja tunela ova značajna trasa novog auto-puta će biti spremna za puštanje u saobraćaj. Deonica auto-puta kroz Grdelicu duga je čak 26,3 kilometra, sa 33 mostovske konstrukcije, devet velikih potpornih i na desetine malih, a obuhvata i regulaciju reke u dužini od preko četiri kilometra.

Što se tiče unosa alkohola, osobe starije od 17 godina u ličnom prtljagu mogu preneti po litar alkoholnog pića sa udelom alkohola od 22 odsto i manje od toga, četiri litra vina i 12 litara piva. Kada je reč o novcu, neophodna je prijava ukoliko sa sobom nosite gotovinu u iznosu od 10.000 evra ili više od toga. Oni koji u Grčku putuju drumskim saobraćajem mogu sa sobom poneti 40 cigareta, dok je za putnike u vazdušnom i pomorskom saobraćaju dozvoljeno pet puta više.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading