Nastavnici ne mogu da drže nastavu od telefona: Deca ne prestaju da se dopisuju i snimaju, a u ovoj školi su ih zabranili

Autor: Mediji, Republika

Vesti

11.04.2019

07:59

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina prosvetnih radnika je na velikim mukama jer ih školarci često ometaju tokom nastave zbog zloupotrebe korišćenja mobilnih telefona. Prosvetari smatraju da je neophodno da se uvede zabrana smartfona u školama, te da je neophodno da tu odluku donese i Ministarstvo prosvete.

RepublikaFoto: Tanjug
Foto: Ilustracija

Pojedine škole u Srbiji sprovele su anketu o uvođenju zabrane korišćenja mobilnih telefona u školama i dale predlog da učenici mlađih razreda (od prvog do četvrtog) telefone rpedaju na početku nastave, a preuzimaju na kraju nastave.  Za decu starijih razreda (od petog do osmog) predloženo je da uređaje predaju na početku časa, a uzimaju oi završetku dana i tako tokom celog dana.

Ovi predlozi donekle su zaživeli u pojedinim školama, jer se većini roditelja ova ideja nije dopala. Nastavnici i profesori imaju dosta problema da obuzdaju učenike koji tokom časa igraju igrice, pričaju, snimaju ili se dopisuju. Iako upotreba mobilnih telefona na nastavi spada u lakše povrede discipline, za koje su predviđene sankcije kao što su opomena, ukor razrednog starešine ili odeljenskog veća, učenici uglavnom prolaze bez kazne.

- Veliki broj škola, posebno osnovnih, vršio je ankete, ali to uglavnom nije zaživelo. Ako mogu da donesu pravilnik o oblačenju, onda mogu i za telefone. Ako već škole ne mogu to da urade, onda Ministarstvo prosvete treba da donese tu odluku koja će važiti za sve škole, mislim da bi to bilo najbolje rešenje za ovo - kaže za "Kurir" predsednik Foruma srednjih stručnih škola, Milorad Antić.

On dodaje i da bi bilo dobro da deca po ulasku u školu ostavljaju svoje telefone u ormaru koji bi bio namenjen za to, ali da to pravilo treba da važi kako za decu, tako i za sve nastavnike.

RepublikaFoto: pixabay.com

- Treba da se uvede ta zabrana jer deca često korišćenjem telefona ometaju nastavnike na času, a koriste ga i za prepisivanje - rekao je Antić.

Sa njim se slaže i predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), Jasna Janković, koja navodi da sve češće nastavnici ne mogu da održe čas zbog zvonjave telefona.

- Škole služe da deca uče i da se školuju, a u tom školovanju sve što ih ometa, nije dobro, pa ni mobilni. Mislim da je zabrana korišćenja mobilnih telefona na času neophodna. Škole se doskoro nisu suočavale sa ovim problemom, ali mora se odbraniti mesto na kome se deca školuju. Moraju se izboriti sa ovim, a sigurna sam da ima načina - ističe Jankovićeva.

RepublikaFoto: pixabay.com

Osnovna škola "Radoje Domanović" uvela je 1. septembra 2017. godine zonu bez mobilnih telefona. Direktorka te škole, Dušica Tričković kaže za medije da nije u pitanju zabrana, već lepo ponašanje, kao i da su efekti više od očekivanih.

- Komunikacija među decom je bolja, a takođe između nastavnika i roditelja. Časovi su kvalitetniji i traju 45 minuta bez ometanja. Smanjeno je verbalno i internet nasilje. Roditelji su inicijatori, pa sam ih podržala na Savetu roditelja i Nastavničkom veću, i sada sve to lepo funkcioniše. Od ove mere nema nikakve štete, samo ogromna dobit. Nije evidentiran nijedan nestanak telefon, a zvale su nas mnoge škole iz Srbije i Crne Gore da se raspitaju o proceduri - priča Tričkovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading