Mukama građana još nema kraja! U katastru i dalje opsadno stanje

Autor:

Vesti

10.04.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uprkos najavama da će od ponedeljka 15. aprila, a možda čak i od petka šalteri u Republičkom geodetskom zavodu početi s radom, i dalje je neizvesno da li će do toga doći i kako će izgledati minimalni proces rada koji je Vlada Srbije naložila uredbom.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ
Na šalteru žive duše, štrajkači i dalje na nogama

Bar ako je sudeći po onome što je ekipa Srpskog telegrafa juče čula od štrajkača. Oni, naime, tvrde da sa rukovodstvom i dalje nemaju nikakvu komunikaciju, pa je teško očekivati da bi u skorijem roku nešto moglo da profunkcioniše. A do tada i dalje će biti očajni investitori, banke, agencije za promet nekretnina, građani koji kupuju i prodaju nepokretnosti...

Reporteri Srpskog telegrafa obišli su najveću pisarnicu katastra u Srbiji, u beogradskoj ulici 27. marta, i uverili se da je tamo i dalje opsadno stanje. Šalter-sale su prazne, a zaposleni se smenjuju na ulaznim vratima praveći kordon.

Foto: ST/Đ. KOJADINOVIĆ

Hronologija štrajka

  • 6. decembra počeo prvi štrajk
  • 6. januara postignuta saglasnost sa Vladom oko pojedinih zahteva
  • 21. potpisan sporazum kojim je prekinut štrajk
  • 27. februara ponovo otpočeo štrajk

Građani su, prema rečima samih štrajkača, vremenom odustali od svakodnevnog dolaženja. Upitani za ponedeljak i da li će ispoštovati uredbu Vlade i započeti kakav-takav rad, pojedini odgovaraju da su za to čuli iz medija. Jedan od predstavnika Štrajkačkog odbora Predrag Miljković iz beogradskog sindikata RGZ kaže:

- Da bi se ostvario taj minimum procesa rada, neophodno je da se sa direktorom odredi broj sati koji bi podrazumevao taj minimum, ali se oni nama uopšte ne obraćaju više od 40 dana, otkad smo ponovo stupili u štrajk. Mi se nadamo da ćemo koliko do četvrtka potpisati novi sporazum sa premijerkom, pošto prethodni nije ispoštovan, i da ćemo moći od ponedeljka normalno da se vratimo na posao, u punom obimu. Ovo nikome nije u interesu, međutim, primorani smo da se ovako borimo za svoja prava - navodi Miljković. 

43 dana traje štrajk zaposlenih u RGZ

S druge strane, Katarina Lazarević, vlasnica poznate agencije za nekretnine, kaže da je i pre štrajka bio minimum procesa rada.

- Bili su neorganizovani, pravili greške, dugo se čekalo za najjednostavnije stvari. Nisu imali pravnika, pa nismo mogli nikoga ništa ni da pitamo. Kada nešto ne funkcioniše, onda neko treba da podnese ostavku. Da li svaki štrajk treba da rešava premijerka ili ministarstvo? Oni nisu radili ni pre štrajka, a mogu da zamislim kako će sad biti ako se prekine štrajk, toliko predmeta je zaostalo. Nama se ljudi iz katastra podsmevaju jer im je to omogućeno - ispričala je Lazarevićeva. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading