I Kosovo tema na samitu u Francuskoj: Evo šta su ministri G7 poručili Beogradu i Prištini

Autor: Tanjug

Vesti

07.04.2019

15:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministri spoljnih poslova država članica Grupe sedam najrazvijenijih zemalja (G7) pozvali su Beograd i Prištinu da se konstruktivno angažuju na normalizaciji odnosa putem sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Sastanak ministara G7 u Francuskoj

- Pozivamo Kosovo i Srbiju da se konstruktivno angažuju i normalizuju u potpunosti svoje odnose putem sveobuhvatnog i pravno obavezujućeg sporazuma, tako da mogu da napreduju na svom evropskom putu - navedeno je u zajedničkom kominikeu na kraju samita. 

Kako se dodaje, bez efikasne i sveobuhvatne normalizacije odnosa između Beograda i Prištine kroz dijalog uz posredovanje EU ne može biti trajne stabilnosti u regionu.

Šefovi diplomatija G7 napominju i da potvrđuju svoju posvećenost bezbednosti, stabilnosti, prosperitetu i evropskoj perspektivi šest zapadnobalkanskih partnera.

 

 

Ističu i značaj unapređenja neophodnih unutrašnjih reformi, naročito u pogledu vladavine prava, navodi se u kominikeu na 25 strana koji je objavljen na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Sastanak ministara G7 održan je u petak i subotu u francuskom regionu Bretanja. 

Članice G7 su Francuska, Nemačka, Italija, Japan, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Kanada. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading