(VIDEO) Ovo je najbogatije romsko mesto u Srbiji: Puno je gastarbajtera, a kuće su prave vile

Autor: Republika

Vesti

06.04.2019

17:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Srbija, Šumadija opština Vladimirci, a u njoj zabačeno selo Gomilica. Zabačeno selo, svakako, ali sve samo ne tipično selo.

RepublikaFoto: youtube.com/TV Prva

Selo Gomilica godinama povremeno privlači pažnju nekih svetskih medija, jer je reč o jednom od najbogatijih gastarbajterskih mesta u Srbiji.

A kako je reč o selu većinski naseljenom Romima, odnosno njihovim gastarbajterima, jer Gomilica tokom godine zjapi prazna, da bi se preko leta vlasnici nekretnina sjatili s porodicama na godišnjim odmorima, ovo mesto je u reportaži AP predstavio praktično kao najbogatije naselje Roma na svetu.

Reč je o totalnoj suprotnosti jadnim slamovima društveno izbačene etničke zajednice, s ljudima čija deca tradicionalno imaju jezivih problema obrazovati se, naći posao, pa tonu u alkohol, u nekim slučajevima i kriminal.

Kako to već ide u trećem svetu, koji po Evropi, tako i Hrvatskoj,ali i Srbiji, često opstaje među Romima. U selu Gomilica zapravo je činjenično netačno nazvati tamošnje građevine "kućama".

Reč je o višespratnicama takvog  oblika da bi se na nešto drugačijim lokacijama u njima mogle zamisliti svetske pop- ili filmske zvezde, omanji dvorac nekog sitnijeg monarha.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading