Katastar radi od 15. aprila! Posle pisanja Srpskog telegrafa doneto rešenje

Autor:

Vesti

06.04.2019

05:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zaposleni u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ) koji štrakuju gotovo mesec i po dana moraće od ponedeljka 15. aprila da se vrate na posao i obezbede minimum procesa rada!

RepublikaFoto: Republika
Prestaju sa štrajkovanjem

Ovo je konačno lepa vest za građane koji danima nisu mogli da izvade neophodna dokumenta u katastru, zbog čega su trpeli i građani, ali i privreda.

Odluka o uspostavljanju minimuma procesa rada u ovoj ustanovi predviđena je uredbom koju je Vlada Srbije usvojila u četvrtak na predlog Zorana Đorđevića, ministra za rad koji se nalazi na čelu Radne grupe za sprovođenje sporazuma između države i štrajkača.

SATE ĆE TEK UTVRDITI

Uredba stupa na snagu osam dana od objavljivanja u "Službenom glasniku", a to je ponedeljak 15. april. I iako se još ne zna koliko će tačno sati zaposleni u katastrima morati da rade da bi ispunili ovaj uslov, ali je sigurno da će svi koji su trpeli zbog ovog štrajka - građani, privreda, banke i agencije za nekretnine moći, pa makar i usporeno, da završe svoje poslove u vezi sa nepokretnostima.

Vlada Srbije je donela uredbu jer je procenjeno da je RGZ institucija od javnog interesa

- Minimalni proces rada može da bude određen kolektivnim ugovorom, što ovde nije slučaj, zbog čega direktor RGZ mora da odredi koliki je to broj sati za svaku filijalu, koji će omogućiti da se nesmetano završavaju poslovi od opšteg interesa. Vlada je donela ovu uredbu jer je procenjeno da je RGZ institucija od javnog interesa, a u toj proceni će se voditi računa da to bude broj sati koji će omogućiti da tržište i poslovi sa nekretninama posle duže pauze ponovo profunkcioniše - objašnjava izvor Srpskog telegrafa iz Vlade.

SVI IMALI ŠTETU

Zbog štrajka zaposlenih u RGZ, koji sa prekidima traje od kraja prošle godine, gotovo pola Srbije je bilo paralisano. Građani nisu mogli da izvade vlasnički list, pokrenu ostavinsku raspravu. Banke nisu mogle da odobre kredite, a investitori da prodaju stanove jer nije bilo moguće upisati hipoteku. Štetu su pretrpeli svi jer je zbog njihovog nerada izdato je manje građevinskih dozvola, a to direktno utiče na investiranje, upozorila je ministarka građevinarstva Zorana Mihajlović.

Štrajkuju skoro tri meseca

Radnici RGZ štrajk su počeli 6. decembra nezadovoljni visinom primanja i organizacijom posla, a krajem januara su potpisali sporazum o rešavanju tih problema, ali je protest nastavljen mesec dana kasnije 27. februara jer se sporazum, kako tvrde, ne sprovodi.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading