Pola Srbije stoji zbog katastra: Štrajk u RGZ traje skoro 3 meseca

Autor:

Vesti

05.04.2019

03:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici Republičkog geodetskog zavoda već skoro tri meseca štrajkom blokiraju Srbiju. Zbog njihovog nerada trpe građani, privreda, banke, agencije za nekretnine, a da stvar bude gora, nema ni naznaka kada će moći da završe svoje poslove u vezi sa nepokretnostima.

RepublikaFoto: Republika
Svi trpe zbog štrajka

Jedan od investitora koji gradi u Beogradu kaže za Srpski telegraf da im je poslovanje ugroženo i da su zbog ove situacije prisiljeni da pozajmljuju novac za plate.

UTIČE I NA INVESTICIJE

- Prodali smo deset stanova na kredit, ali da bi se on realizovao, odnosno da bi banke pustile taj novac, traže upis hipoteke kao obezbeđenje. Evo već skoro dva meseca mi ne možemo da naplatimo nijednu nekretninu koju smo prodali, a troškovi stižu na naplatu. Mi za svaki ugovor za stan plaćamo PDV, što obično činimo od dobijenog novca, a sada pozajmljujemo da bismo to platili jer nemamo nikakav priliv u firmu - objašnjava naš sagovornik.

INVESTITOR: Prodali smo 10 stanova na kredit, a ništa ne možemo da naplatimo jer banke ne odobravaju kredite

Kako kaže, oni su samo jedna od firmi koja trpi ozbiljne posledice zbog štrajka katastra, a takvih je mnogo. I ne samo da utiče na prodaju stanova. Ministarka građevinarstva saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović upozorava da to što katastri štrajkuju utiče na pad broja izdatih građevinskih dozvola.

- A taj pad direktno utiče na investiranje i poziciju Srbije na Duing biznis listi. Mi kao Vlada se trudimo i toliko radimo, a onda se desi ovo. Katrastar mora da ima minimum procesa rada i treba da se reformiše - kaže ministarka za naš list. Ona je podsetila da je ministarstvo uvelo upravni nadzor u ovu ustanovu.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ

MINISTARKA MIHAJLOVIĆ: Zbog štrajka izdato manje građevinskih dozvola

Katarina Lazarević, vlasnica jedne agencije za nekretnine iz Beograda, navodi da svi kupoprodajni ugovori stoje jer je, bar u njenoj agenciji, 80 odsto njih na kredit.

LOŠA ORGANIZACIJA RADA

- Niko ne može da obavi bilo koji posao vezan za imovinu, a od naših plata se odvaja za njihove i za ono što treba da rade, a oni ne rade. S druge strane, možda je ovakav štrajk i trebao da se desi, ali mnogo ranije jer katastar odavno ne radi kako treba. Nisu dovoljno obučeni, nisu dobri programi na osnovu kojih se radi, veoma im je loša organizacija posla i mi smo i pre trpeli veliku štetu - dodaje Lazarevićeva.

Iz RGZ nam nisu odgovorili ovim povodom, već su nas uputili na predstavnike štrajkačkih odbora, a nije se oglasilo ni Ministarstvo rada, čiji je resorni ministar Zoran Đorđević, koga je premijerka Ana Brnabić odredila da pregovara sa nezadovoljnim radnicima.

RepublikaFoto: Republika

Drugi štrajk zbog neispunjenih obećanja

Ovo je drugi štrajk u Katastru. Prvi je započeo 6. decembra 2018. i okončan je 21. januara, kada je sa Vladom sklopljen sporazum kojim je, između ostalog, dogovoreno povećanje zarada i da im se u narednih godinu dana isplate ukinuti dodaci i primanja po osnovu posebnih zvanja katastarskih službenika, zbog čega su plate u 2018. smanjene 35 odsto. Dogovoreno je i primanje novih ljudi kako bi se sadašnji radnici rasteretili. Međutim, zaposleni su 27. februara započeli novi štrajk jer, kako tvrde, nisu ispunjene obaveze predviđene sporazumom kojim je okončan prethodni.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Fff

05.04.2019 13:40

TREBA BANKE DA NAĐU NAČIN DA ZAOBIĐU KATASTAR! NAĐITE NAČIN!!!