Srpski telegraf i Republika traže međunarodnu zaštitu od demonstranata i opozicije

Autor:

Vesti

04.04.2019

10:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redakcije Srpskog telegrafa i portala Republika.rs poslale su pismo na više od 130 adresa međunarodnih, nevladinih organizacija, medijski asocijacija i EU, sa pozivom da zaštite sve medije i uređivačku politiku privatnih medija u Srbiji od nasilničkog ponašanja i brutalnih napada demonstranata i lidera opozicije.

Foto: Srpski telegraf/Tanjug/fotomontaža
Lideri Saveza za Srbiju: (sleva) Boško Obradović, Vuk Jeremić i Dragan Đilas

Poštovani,

Redakcija Srpskog telegrafa suočena je sa svakodnevnim pritiscima jednog dela opozicije samo zbog toga što radi svoj posao. Naše novinarke nazivaju kurvama zato što im šalju pitanja, traže da nam se zabrani štampanje, javno dele na društvenim mrežama fotografije i brojeve telefona urednika i novinara... Pozivamo vas da nas zaštitite od nasilničkog ponašanja i brutalnih napada demonstranata i lidera opozicije i omogućite nam da normalno radimo i izveštavamo, jer je to pravo koje nikome ne sme da bude uskraćeno.

Foto: Srpski telegraf

Jedan od opozicionih lidera Sergej Trifunović našu novinarku nazvao je javno kurvom, a zatim to ponovio još nekoliko puta. Istovremeno, na društvene mreže kači brojeve telefona novinara Srpskog telegrafa, a njegove pristalice i slike, samo zato što mu šalju pitanja tražeći komentare o aktuelnim događajima i temama koje obrađujemo. Zbog toga su oni, danju i noću, suočeni sa najstrašnijim pretnjama ostrašćenih opozicionara, što ih onemogućava da normalno žive i rade.

S druge strane, jedan od lidera Saveza za Srbiju Dragan Đilas ultimativno je zahtevao od privatne nemačko-švajcarske kompanije "Ringijer Aksel Špringer" da obustavi štampanje Srpskog telegrafa, što nikada nije zabeleženo ni u jednoj zemlji. On i njegove opozicione kolege Boško Obradović, Vuk Jeremić i ostali drugim medijima prete oduzimanjem frekvencija, upadaju u redakcije s motornim testerama, blokiraju zgrade u kojima novinari rade, šetaju s vešalima ispred naših redakcija.

Pre samo nekoliko dana, grupa demonstranata došla je do ulaza zgrade u kojoj je redakcija Srpskog telegrafa, vređala ljude koje je zatekla i izlepila ceo ulaz nalepnicama uvredljive sadržine.

RepublikaFoto: Republika

Za sve to vreme, lideri Saveza za Srbiju nisu nam odgovorili maltene ni na jedno od ko zna koliko stotina pitanja koja smo im uputili, želeći da čujemo i njihovu stranu.

Poštovana gospodo, sve ovo shvatamo kao direktan pritisak na našu nezavisnu uređivačku politiku. Tražimo samo mogućnost da radimo slobodno, bez straha, ucena, pritisaka. Bez bojazni da će sutra neko početi da nam upada u kuće i stanove, maltretira nam porodice samo zato što mu se ne sviđa ono što pišemo.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading