Večita dilema, alergija ili virus: Lekari objašnjavaju kako da sami otkrijete šta vas muči

Autor: blic.rs, Republika

Vesti

31.03.2019

17:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kijavica, suzne oči i kašalj, tri su problema koja već na početku proleća muče veliki broj stanovnika prestonice budući da virusne infekcije i alergije upravo u ovo doba dobijaju na svojoj snazi i zastupljenosti. Iako veliki broj ljudi, gotovo horski tokom poslednjih dana marta kija, briše nos, ili kašlje, većina njih nije sigurna da li je uzrok njihovog stanja virus ili je pak reč o alergiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navode lekari čekaonice su svakog dana pune, a sve veći broj ljudi, ali i dece, žali se na iste simptome.

- Veliki broj dece nam dolazi poslednjih dana, najčešće je u pitanju virusna infekcija gornjih disajnih puteva. Simptomi su slični kod sve bolesne dece, pa imaju ušobolju, temperaturu koja može narasti i do 40 stepeni. "Osećaju" i bol u grlu, a česti su kašalj i curenje nosa - kaže za "Blic", dr Dejan Jonev, pedijatar u Domu zdravlja "Simo Milošević" na Banovom brdu.

ALERGIJA

Svrab očiju
Konstantno kijanje
Kašljanje koje nedeljama traje
RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako kaže, virusna infekcija traje od sedam do deset dana i najčešće nema kompplikacija.

- Mali broj dece ima virusni bronhitis, dok oko 80 odsto koja dođu na pregled ima samo virusnu infkeciju - objašnjava Jonev.

Alergije su, prema rečima ovog pedijatra, ređa pojava kod dece, te se na pregled javljaju samo oni koji koji hronično boluju od njih.

 

 

Ni odrasle osobe nije izebagao trend kijanja i kašljanja, te i lekari opšte prakse imaju pune ruke posla.

- Ima dosta pacijenata koji se uglavnom žale na viruse. Nisu čekaonice pune kao što je to bio slučaj u januaru i februaru, ali ima dosta pacijenata - kaže doktorka DZ "Vračar" Milica Nikolić i dodaje da sezona teških alergija kakve su uglavnom zastupljene tokom proleća još uvek nije počela.

VIRUS

Curenje nosa
Visoka temperatura
Bol u grlu

Iako većina građana tvrdi da ne može sa sigurnošću reći da li ih ovih dana "drma" virus ili je ipak u pitanju alergija, lekari tvrde da i laici mogu veoma lako razlikovati ove dve pojave.

RepublikaFoto: Tanjug/D. GOLL
Foto: Ilustracija

- Za alergiju su svojstveni napadi kijanja, oči jako svrbe, a prisutan je i uporni kašalj koji dugo traje. Ukoliko neko konstantno kašlje, pa čak i preko 15 do 20 dana, jasno je da je u pitanju alergija. Virus retko prati kijanje, ali su curenje nosa, temperatura i bol u grlu prvi znaci je virus zahvatio organizam - objašnjava dr Jonev.

Iako i dalje zdravstveno zdravlje narušavaju virusi, uskoro na scenu nastupaju i alergije, te polen pojedinih biljaka već stvara probleme.

Kako je "Blic" već pisao, bilo da je reč o alergiji ili virusu, neophodno je da pacijent bude izložen pravilnom lekarskom tretmanu i adekvatnom lečenju uz konsulatcije sa lekarom.

 


 


 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading