DUŽNICI ĆE MOĆI DA ODAHNU: Stiže rešenje za kredite u "švajcarcima"

Autor: Tanjug, Republika

Vesti

28.03.2019

08:19

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kredite koje su građani uzimali u švajcarskim francima mogao bi da reši srpski dinar.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako navode Večernje novosti, najizvesnije rešenje problema koji traje duže od decenije i koje muče blizu 20.000 ljudi u Srbiji, jeste ukidanje valutne klauzule kojom su ovi zajmovi vezani za franke.

To znači da bi sledeće rate vredele isto kao i na samom startu kredita, i to u dinarima.

Ako se usvoji ovakvo rešenje, zaduženima u francima kojima su u proteklom periodu rate bile i dvostruko veće, banke bi uradile novu računicu kredita, a time bi preostali dug bio manji, pišu "Novosti".

- Banke bi računovodstveno svele potraživanja na razumnu meru - kaže advokatkinja Jelena Pavlović, članica Upravnog odbora Udruženja SHF Srbija.

Ona objašnjava da bi umesto loših klijenata i plasmana, banke dobile dobre, a takođe bi se oslobodile i tereta velikih rezervacija na loše zajmove. Sva iskustva iz regiona govore da su banke posle ovakvog rešenja bile profitabilnije.

Već šesti dan članovi Udruženja CHF protestuju ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu tražeći da taj sud donese jasan pravni stav o spornim kreditima.

Zvanični podaci banaka pokazuju da kredite u "švajcarcima" trenutno otplaćuje 16.814 građana. Prema podacima Udruženja CHF, u Srbiji je u periodu od 2005. godine do 2011. više od 22.000 građana uzimalo ovakve kredite.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading