Dvojica najboljih idu u Brisel po prvo i drugo mesto

Autor: Tanjug

Vesti

27.03.2019

12:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više od 600 učenika iz 155 škola u Srbiji učestvovalo je u ovogodišnjem Evropskom kvizu novca, čiji je nacionalni krug organizovan danas u školama u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Brisel

Manifestaciju je i ove godine podržalo ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, a ministar Mladen Šarčević tim povodom posetio je Osnovnu školu „Nikola Tesla“, u Novom Sadu.

- Trenutno obuku iz oblasti finansijske pismenosti pohađa dve hiljade nastavnika, a još dve hiljade je na obuci o preduzetništvu - rekao je Šarčević, naglašavajući koliko je važno da profesori i naatavnici budu obučeni iz oblasti finansija, kako bi učenicima mogli da prenesu ova znanja.

Cilj takmičenja je podizanje finansijske pismenosti najmlađih, što je, kako je rečeno, danas posebno važno kada mladi sve brže postaju korisnici bankarskih i finansijskih usluga, a koje su ave češće u sferi digitalne komunikacije. 

- Učenici od 13 do 15 godina iz 30 zemalja odgovaraju na zajednička pitanja iz oblasti finansija, koja su prethodno vežbali na sajtovima nacionalnih udruženja banaka - rekao je Vladimir Vasić, iz Udruženja banaka Srbije, govoreći o pravilima i načinu takmičenja Evropski kviz novca.

Direktor Osnovne škole "Nikola Tesla", iz Novog Sada Igor Milićević kaže da je na takmičenje prijavljeno 77 učenika iz te škole i još desetoro učenika iz Osnovne škole "Vasa Stajić".

- Takmičiće se iz finansijske pismenosti, primeniće sva svoja znanja koja su stekli i nadamo se da će osvojiti jedna od dva prva mesta - rekao je Milićević.

Učenici koji osvoje prvo i drugo mesto ulaze u drugi krug takmičenja, a to je evropsko finale.

Gradonacelnik Novog Sada Miloš Vučević izjavio je da je najvažnije da đaci atalno rade na sebi, svom obrazovanju, da to prihvate kao nešto potpyno prirodno i nešto što je pre svega u njihovom interesu.

- Imamo učenike koji mogu da pobeđuju, a ono što oni sutra urade dorpineće kvalitetu ne samo grada, već i cele države - rekao je Vučević.

Finale takmičenja je u Briselu 7. maja, a Udruženje banaka će finansirati putne troškove pobednika i njihovog pratioca, koji će u Belgiji predstavljati Srbiju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading