Izvršiteljkin sin kupio stan porodice Aksentijević kod beogradske Arene

Autor: Informer, Republika

Vesti

27.03.2019

12:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj porodice Aksentijević primer je kako se, u najmanju ruku, postavlja pitanje korektnosti i moralnosti u radu pojedinih javnih izvršitelja. Naime, ovu porodicu je iz stana kod beogradske Arene iselio izvršitelj Aleksandar Vulović, a onda je tu nekretninu putem licitacije kupio Đorđe Čolović, sin Vulovićeve koleginice Danice Čolović.

RepublikaFoto: Facebook.com/Združena akcija krov nad glavom
Iselili porodicu Aksentijević iz stana

Vulović je juče sa policijom ušao u stan Aksentijevića, popisao stvari i promenio bravu!

Dejan Aksentijević, dosadašnji vlasnik stana, tvrdi da mu je nekretnina oduzeta ne nezakonit način, a da će izvršitelji na ovaj način zaraditi nekoliko desetina hiljada evra.

- Stan iz kog me sada izbacuju kupio sam 2005. godine, a za njega sam uzeo kredit u švajcarcima u vrednosti od 103.000 evra. Isplatio sam 87.000 evra, ali tada su rate počele naglo da rastu zbog poznatog problema sa kreditima indeksiranim u francima. Završili smo na sudu, veštak je procenio da treba da vratimo još 36.000 evra, ja sam nekako nabavio taj novac i bio spreman da platim. Međutim, banka je pokrenula novi postupak, tražila da joj platim još 60.000 evra i dobila nas na sudu - kaže Dejan Aksentijević. 

Prema njegovim rečima, stan završava na licitaciji, za koju on uopšte nije ni znao jer je obaveštenje o tome dobio na adresi na kojoj ne živi još od 2005.

- Saznali smo da je naš stan kupio Đorđe Čolović, sin izvršiteljke Danice Čolović. Ostali smo u šoku, pitali smo se kako je moguće da najbliži rođaci izvršitelja, makar oni i ne radili na konkretnom slučaju, kupuju stanove zaplenjene u izvršnim postupcima?! Što je najgore, taj čovek je naš stan kupio za 118.000 evra, a vrednost ovog stana trebalo bi da bude bar 140.000 evra. Naša nekretnina ima 70 kvadrata, a na toj lokaciji kvadrat košta između 2.000 i 2.500 evra - kaže Aksentijević.

Komora izvršitelja upoznata sa slučajem

U Komori izvršitelja kažu da su upoznati sa tim da je u konkretnom predmetu, među više učesnika javne licitacije, jedan od njih bio i sin javne izvršiteljke Danice Čolović iz Kragujevca.

- Ova okolnost nije od značaja jer nije u suprotnosti sa Zakonom o izvršenju i obezbeđenju, koji u članu 169 propisuje ko ne može biti kupac u izvršnom postupku i odnosi se na lica koja službeno učestvuju u tom postupku ili su njihovi srodnici - navode u Komori.

U organizaciji "Krov nad glavom" ističu da je slučaj Aksentijevića školski primer kako izvršitelji koriste još jednu rupu u zakonu da bi masno zarađivali.

 

- Zakon nigde ne zabranjuje rođacima javnih izvršitelja da kupe neku nekretninu koja se prodaje u izvršnom postupku, pod uslovom da ti izvršitelji nisu strana u postupku. Dakle, pošto Danica Čolović ne radi na ovom slučaju, njeni rođaci imaju pravo da kupe stan Aksentijevića. Ali, ovde postoji očigledna sumnja u malverzaciju i jasno je da zbog takvih stvari zakon mora da se menja i da bude restriktivniji - kažu u udruženju "Krov nad glavom".

Izvršiteljka Čolović: Sve je po zakonu!

Javna izvršiteljka iz Kragujevca Danica Čolović, inače majka novog vlasnika stana Đorđa Čolovića (30), tvrdi da u ovom izvršenju nije prekršen zakon.
- Time što je moj sin kupio stan koji prodaju moje kolege javni izvršitelji nije prekršen nikakav zakon! Prvo, ja nisam ni bila upućena u sve ovo, Đorđe je sam video na oglasima da se stan prodaje. Prodaja sporne nekretnine oglašena je na oglasnoj tabli Komore, kao i na sajtu "Doboš", gde ga je moj sin i video. Stan je prodat na prvoj licitaciji na kojoj je učestvovalo deset ljudi i dostigao je cenu daleko veću od početne cene. Moj sin živi i radi kao programer u Beogradu već deset godina, a zajedno sa bankom i javnim izvršiteljem tužila ga je i porodica Aksentijević. Da napomenem, sve ove informacije znam isključivo zato što sam majka novog kupca, a ne zato što sam javni izvršitelj - kaže Danica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
rođenobeogradska

27.03.2019 20:36

pravda Srbi, trpite, kad ste blesavi