Otvorena SOS linija u borbi protiv trgovine ljudima i eksploataciji ljudi bilo koje vrste

Autor:

Vesti

27.03.2019

10:38

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Usled dinamičnog procesa trgovine ljudima, koja se kao čin protiv čovečnosti i svrstava u najteža krivična dela, organizacija "IBSSA-biro za borbu protiv trgovine ljudima" otvorila je SOS telefon - 064/47-31-537 na koji ih može kontaktirati žrtva ili potencijalna žrtva trgovine ljudima, isto tako ukoliko posedujete informacije ili želite da prijavite slučaj trgovine ljudima.

RepublikaFoto: Promo foto
Možda ste baš danas prošli pored jedne žrtve trgovine ljudima

Osnovni zadatak Biroa je da, u skladu sa individualnim potrebama svake žrtve, izrade programe zaštite i upućivanja žrtava, i tako osiguraju svu neophodnu pomoć i zaštitu žrtvama trgovine ljudima.

U svom delovanju, Biro postupa u skladu sa standardima rada koji se odnose na postupak identifikacije, organizovanja zaštite i pomoći, primarne i sekundarne prevencije i ostalih aktivnosti na zaštiti i pomoći žrtvama trgovine i svedocima.

U obavljanju svojih svakodnevnih aktivnosti Biro može ostvariti kontakt s osobom za koju će po bilo kojem osnovu pojma trgovine ljudima ili drugim naznakama da se radi o žrtvi ili pak posumnjati da se radi o potencijalnoj žrtvi trgovine ljudima.

Trgovina ljudima podrazumeva i savremeno ropstvo 

Pojam trgovine uglavnom povezuju sa seksualnom eksploatacijom, ali sama trgovina ljudima podrazumeva i savremeno ropstvo (prisilan rad gde su radnu iskoristljivost pronašli kako u muškarcima, tako i ženam i deci). Godinama u nazad primetan je i rast ekspoatacije ljudstva u svrhu radne snage i izrabljivanja zarad obavljanja poslova u najtežim i uglavnom surovim uslovima.

Kroz dugogodišnja istraživanja, kontakte sa žrtvama koje su radno eksploatisane i uvidom u brojne slučajeve, jasno je stvorena slika da su uslovi u kojima su držani, izuzetno ne humani, kršena su sva prava u činu protiv čovečnosti, dostojanstveno poražavajući.

U takvom slučaju Biro neće preduzimati nikakve individualne intervjue niti istražne radnje, već je dužan odmah obavestiti nadležne institucije.

- Neophodno je napomenuti da je identifikacija potencijalnih žrtava kontinuiran proces koji se, po prirodi krivičnog dela trgovine ljudima, dešava u svako doba dana i noći, te je izuzetno važno da Biro budu dostupan i spreman za rad s potencijalnim žrtvama trgovine ljudima 24 sata na dan - kažu iz ove organizacije.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading