GODINU DANA BEZ RUŠENJA NELEGALNIH GRAĐEVINA: Divlji hotel i "mršava zgrada" jači od bagera

Autor: J. JOKANOVIĆ

Vesti

20.03.2019

06:46

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Beogradska mršavica", čuvena zgrada na opštini Zvezdara, i divlji hotel na Dorćolu u Beogradu i dalje odolevaju rušenju. Više od godinu dana je prošlo otkako je građevinska inspekcija u Venizelosovoj 54, u centru Beograda, utvrdila da je, umesto dozvoljenih pet, nikao hotel sa čak devet spratova i naložila uklanjanje dela sagrađenog mimo građevinske dozvole, ali od tada ništa nije urađeno.

Foto: e-stock/M.RODIĆ
Divlji hotel

Kako su se uverili reporteri Srpskog telegrafa, gradilište čiji je investitor "Predzident company" sada je zatvoreno, ali još nema ni naznaka o rušenju.

Građevinski inspektor je, kako nam je potvrđeno, 8. januara 2018. obišao gradilište i utvrdio da je odstupljeno u pogledu spratnosti, zbog čega je izvođaču naloženo da obustavi radove i da se sruši sve što je sazidano na divlje. Pošto je izvođač i posle toga nastavio sa gradnjom, protiv njega je podneta krivična prijava.

Na pitanje zašto objekat još nije uklonjen, u gradskom Sekretarijatu za inspekcijske poslove odgovaraju da za to još nisu ispunjeni svi uslovi.

Foto: youtube.com/PRVA
Uska zgrada

- U toku izgradnje objekta odstupljeno je od overene projektne dokumentacije, što je građevinski inspektor konstatovao i rešenjem naložio investitoru da obustavi izgradnju, kao i da ukloni radove izvedene mimo građevinske dozvole. Donet je i zaključak o dozvoli izvršenja. Takođe, nadležnom tužilaštvu upućena je prijava za učinjeni privredni prestup protiv investitora. U toku postupka, podneta je krivična prijava nadležnom tužilaštvu zbog nastavka izvođenja radova nakon obustave građevinskog inspektora. Uklanjanju će se pristupiti kada se ispune svi zakonski uslovi za to - kažu u sekretarijatu.

Bušilica sa gradilišta uletela u kuću!

Obustavljanje radova na izgradnji hotela u Venizelosovoj nije značio i kraj mukama meštana te ulice, jer je na svega dva metra odatle otvoreno novo gradilište, na kome niče stambeno-poslovna zgrada. Bušilica sa ovog gradilišta u ponedeljak predveče prevrnula se na susednu kuću i urušila zid, a samo pukom srećom niko nije povređen.

- Kuvao sam ručak kada se začulo pucanje, deo tog bagera je uleteo kroz prozor i zaustavio se na metar od mene. Srce mi je stalo na trenutak, ali bar niko nije povređen. Isto veče su došli direktor kompanije koja gradi i šef gradilišta i već sutradan su sanirali štetu - kaže vlasnik kuće Aleksa Peić, čija se kuća nalazi između dva gradilišta.

Od investitora, sa druge strane, nismo dobili nikakav odgovor.

Međutim, ne odoleva samo hotel u Venizelosovoj bagerima već i čudo arhitekture - "slim" zgrada na obodu Medak padine, u opštini Zvezdara.

U sekretarijatu tim povodom ističu da je građevinska inspekcija zvezdarske opštine utvrdila da se radi o nelegalnom objektu, kao i da je donela rešenja o uklanjanju i o izvršenju.

Problem je očigledno nastao kada je na snagu stupio Zakon o planiranju i izgradnji, u novembru prošle godine, kada je inspekcijski nadzor sa opština prešao u nadležnost gradske građevinske inspekcije.

Međutim, i pored toga uveravaju da će i ovaj divlji objekat takođe biti uklonjen kada se ispune svi zakonski uslovi za to.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading