Evo šta je sa bebom koja je ostavljena ispred crkve u Čajetini

Autor: Novosti, Republika

Vesti

14.03.2019

12:28

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Beba ostavljena na pragu crkve u Čajetini 9. oktobra prošle godine nekoliko časova po rođenju, sada odlazi u svoju usvojiteljsku porodicu. Mali Jovan posle pet meseci provedenih sa lekarima, sestrama i tehničarima konačno dobio svoj dom

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na Dečjem odeljenju Opšte bolnice u Užicu Jovan Gavrilović ima sopstvenu lepo uređenu sobu.

Tu uživa u muzici i crtaćima, okupiran je obiljem igračaka. Na toplinu medicinara koji o njemu brinu kao o sopstvenom detetu i na ljubav ravnu roditeljskoj, uzvraća širokim osmehom, stiskom ručica i zagrljajima. 

- Nakon što je pronađen na pragu crkve, Jovan je smešten na Odeljenje neonatologije, a zatim je kao beba od 30 dana, stigao kod nas. Granica između strogo profesionalnog pristupa, između medicine i roditeljske ljubavi za dete, spontano se izbrisala. To je za nas uobičajeno. Borba za decu je više od posla, to je naše životno opredeljenje. Uz brigu za Jovanovo zdravlje, naša svakodnevica je porodična. Jovana ćete svakog trena videti u zaštitničkom naručju, a medicinare u roditeljskim poslovima: od hranjenja, menjanja pelena, igre... On je zato jedna zadovoljna beba - objašnjava prim. mr sc. dr Dara Božović, načelnica Dečjeg odeljenja.

Biološki roditelji dečaka ostavljenog na pragu crkve nisu pronađeni.

- Sigurno je da je ova, najverovatnije veoma mlada žena, iz nama nepoznatih razloga bila prinuđena da dete ostavi. Užasno težak postupak ipak je obavila na inteligentan način. Dete je ostavila ispred Crkve Svetog arhangela Gavrila, u trenutku kada se na tom mestu pojavljuje veliki broj ljudi.

- Želela je da bude sigurna da će dečak biti pronađen. Ostavljanje deteta baš ispred crkve, predstavlja zrno vere, možda poslednje. To zrno vere je dečaka sačuvalo. Možda će Jovan kada odraste, postati medicinar ili sveštenik - kažu užički medicinari.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading