Veliko priznanje Evropske komisije Kontroli letenja SCG

Autor: Republika

Vesti

13.03.2019

09:14

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kontrola letenja Srbije i Crne Gore dobila je nagradu Evropske komisije "Jedinstveno evropsko nebo 2019" za multinacionalni projekt uspostave zajedničkog vazdušnog prostora jugoistočne Europe (SECSI) koji je pušten u operativnu upotrebu 1. februara 2018.

RepublikaFoto: Promo foto
Nagrada Evropske komisije: Predrag Jovanović, direktor SMATSA

Partnerima u projektu, a to su uz SMATSA i pružaoci usluga u vazduhoplovstvu iz Austrije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, priznanje je dodelila Evropska komisija u kategoriji poboljšanja u saobraćajnoj mreži. Nagrada je dodeljena na prigodnoj svečanosti u okviru Svetskog kongresa industrije upravljanja vazdušnim  saobraćajem (World Air Traffic Management Congress) koji se održava u Madridu 12. – 14. marta.

Projekat prevoznicima pruža mogućnost izbora najkraćih ruta između središnje i jugoistočne Europe, uključujući vazdušni  tok prema Turskoj i dalje prema Bliskom istoku. Time doprinosi  zaštiti prirode  kroz smanjenje potrošnje goriva i emisije gasova  uz kraće vreme letenja. Potencijalne uštede u jednom danu iznose do 1.940 nautičkih milja pređene udaljenosti, 285 minuta leta, uz smanjenje potrošnje goriva od 8.000 kgi  emisije CO2 od 25.500 kg.

RepublikaFoto: Promo foto
Na dodeli nagrade

Projekt doprinosi ostvarenju ciljeva EK  u pogledu uspostave vazdušnog  prostora slobodnih ruta širom  Evrope i ispunjava zahteve korisnika iz vazdušnog prostora vezano uz mogućnost izbora više ruta prema istim odredištima. Takođe, projektom koji je podržao i Eurocontrol stvoren je jedan od najvećih prekograničnih vazdušnih prostora slobodnih ruta u Evropi i značajan je korak prema ostvarenju zajedničkog evropskog vazdušnog prostora slobodnih ruta do 2022.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading