SMENA DEKANA GRAĐEVINSKOG FAKULTETA U NIŠU? Zapošljavao decu kolega!

Autor: Tanjug

Vesti

07.03.2019

20:56

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministarstvo prosvete zatražilo je smenu dekana Građevinsko-arhitektonskog fakulteta u Nišu, Petra Mitkovića pošto je Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da je zaposlio sina i ćerku svojih kolega. Kako se navodi, sednica Saveta fakulteta na kojoj je trebalo da bude razmatran ovaj zahtev odložena je do daljnjeg, tako da je Mitković i dalje na funkciji dekana, piše Blic.

RepublikaFoto: Tanjug/Dragan Kujundžić
Ilustracija

Predsednik Saveta Fakulteta Miomir Vasov kaže za list da će na sledećoj sednici biti doneta odluka o ovom zahtevu.

- Ta sednica biće zakazana u narednim danima. Zahtev Ministarstva biće sagledan i odluka Saveta će biti dostavljena odgovarajucoj službi Ministarstva u zahtevanom roku. O tome da li ce Mitković biti smenjen u skladu sa zakonom, odlučiće Savet ili Ministarstvo - rekao je Vasov.

Prema pisanju lista, Agencija je tražila smenu Petra Mitkovića jer je zaposlio ćerku prodekana, te sina člana Saveta fakulteta za asistenta, dok je u isto vreme prodekan Fakulteta potpisao ugovor o radu sa dekanovim sinom.

Optužbe o nepotizmu izneo je u javnost i Petar Pejić još 2016. godine, kada je konkurisao za mesto asistenta. On je naveo da je bio bolji kandidat od ćerke prodekana i supruge profesora, koje su dobile posao, a nakon toga je Upravni sud poništio konkurs.

Foto: pixabay.com

U Ministarstvu prosvete potvrdili su da je upućen zahtev za smenu Mitkovića, jer funkciju dekana "ne može obavljati neko ko ima preporuku za razrešenje od Agencije za borbu protiv korupcije".

- Imajući u vidu zakonske odredbe, obaveza je Saveta Fakulteta da konstatuje prestanak dužnosti organu poslovođenja, imenuje vršioca dužnosti, kao i da pokrene postupak izbora novog dekana - kazali su u Ministarstvu.

Inače,  list navodi, da je Mitković jedan od tri dekana koji su ostali na toj funkciji odlukom Saveta Univerziteta u Nišu, iako je Agencija za borbu protiv korupcije tražila njihovo razrešenje zbog nepotizma.

Osim Mitkoviću, Senat je prošle godine potvrdio mandate i Milovanu Bratiću, dekanu Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, te Suzani Kostić, dekanu Fakulteta umetnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading