Međunarodni dan žena, a one negoduju: Hoćemo i mi vojne uniforme!

Autor: Tanja Urošević

Vesti

08.03.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Iako je ministar odbrane Aleksandar Vulin više puta isticao da su muškarci i žene u Srbiji ravnopravni u svemu, pa i kad je u pitanju odbrana zemlje, u praksi to izgleda drugačije. Naime, aktuelno pozivanje na obuku starijih od 30 godina koji nisu služili vojsku ili su je pak služili civilno odnosi se samo na muškarce!

RepublikaFoto: e-stock/Ivan Dobričić
Po zakonu samo žene koje su služile vojni rok mogu biti pozvane na vežbu

Zašto su žene izuzete iz te priče, odgovor je u zakonskom propisu koji kaže da, kada su u pitanju žene, vojne vežbe su obavezne samo za one koje su podnele zahtev za dobrovoljno služenje vojnog roka, koje su odslužile vojni rok i koje su bile profesionalni pripadnici Vojske, a kojima je prestala profesionalna vojna služba. Samo žene koje imaju ratni raspored u jedinicama Vojske Srbije mogu biti pozvane na vežbe i obuku.

OPET PRAVE RAZLIKU

I danas, kada obeležavaju svoj dan, Međunarodni praznik žena, pripadnice nežnijeg pola tvrde da borba za izjednačavanje prava sa muškarcima još traje. Diana Milović, direktorka Pokrajinskog zavoda za ravnopravnost polova, kaže da ne nalazi nijedan razlog zašto žene ne bi trebalo da budu pozvane na vojnu obuku.

- Što se tiče žena koje su prošle sve vojne obuke, treba da imaju potpuno jednaku ulogu u sistemu odbrane države kao i muškarci jer žena može da doprinese isto kao i muškarac u vojsci. Ipak, zbog specifičnog položaja žena u društvu, mislim da bi žene trebalo na dobrovoljnoj bazi da se prijavljuju na vojnu vežbu - napominje Milovićeva.

RepublikaFoto: Tanjug/R. PRELIĆ

Žene efikasnije od muškaraca

Da su žene u našoj vojsci dugo prisutne i da su se pokazale kao veoma sposobne, potvrđuje Zoran Dragišić, profesor sa Fakulteta za bezbednost.

- Mi već imamo generacije žena oficira koje su u Vojsci i one ni po čemu ne zaostaju od svojih muških kolega. Osim nekoliko aktivnosti u Vojsci koje zahtevaju fizičke sposobnosti koje imaju samo muškarci, u svim drugim segmentima žene su se pokazuju podjednako efikasno, a u nekima čak i efikasnije od muškaraca - tvrdi Dragišić.

Dragana Tabaković (35) iz Stare Pazove, majka tri sina, prošla je obuku za profesionalnog vojnika i ističe da ne vidi razliku između muškaraca i žena kad je u pitanju odbrana naše zemlje i naše dece.

Ne vidim razliku između muškaraca i žena kad je u pitanju odbrana naše zemlje i naše dece

Dragana Tabaković, vojni dobrovoljac

- Sasvim je dovoljno 15 dana da nekog naučiš da koristi pušku, iskopa rov, stavi zaštitnu masku i slično. Ipak, mislim da bi obuku trebalo organizovati u kasarnama najbližim mestu stanovanja, s mogućnošću da žene putuju svaki dan na obuku jer je bilo slučajeva kada sam bila na obuci da žena brzo odustane jer ne može da podnese razdvojenost od dece - prenosi svoje vojno iskustvo Dragana, koja je ipak ostala bez radnog mesta pri Vojsci.

Foto: Tanjug/MINISTARSTVO ODBRANE
Ministar odbrane Aleksandar Vulin dobrovoljno je na vojnoj obuci u Požarevcu

- Kad sam uz mnogo muke, odricanja i truda završila obuku, neko je zaključio da Vojsci nije potrebna protivvazdušna odbrana malog dometa, pa su ukinuli moje radno mesto - kaže sagovornica.

SAMO DOBROVOLJNO

Da je zakon taj koji sprečava žene da budu potpuno ravnopravne tokom vojne obuke, potvrđuje i Bojan Dimitrijević, vojni analitičar koji ističe da se pitanje vojne obuke žena nikada nije ni razmatralo.

- Žene sigurno neće biti pozivane jer ni aktivan muški rezervni sastav nije pozvan. Dok sav muški rezervni sastav dođe na red, mislim da za žene neće biti mesta - kaže Dimitrijević, ali napominje da je nekadašnja civilna zaštita bila odlična za angažovanje žena.

To potvrđuje i profesor Zoran Dragišić sa Fakultet za bezbednost.

Dimitrijević: Žene sigurno neće biti pozvane jer ni aktivan muški rezervni sastav nije pozvan

- Kada je reč o vojnoj vežbi, žene treba zvati, ali samo one koje su prevedene u rezervni sastav. Ukoliko budemo imali dovoljno novca da i civilnu zaštitu možemo da podižemo, onda i žene treba da prolaze određenu obuku. Čak i kada bi se vratilo obavezno služenje vojnog roka, nema potrebe da žene idu obavezno u vojsku. Dovoljna je ta mogućnost da one idu dobrovoljno ili da vojnu karijeru grade kroz Vojnu akademiju - kaže Dragišić.

On ukazuje i na to da žene čine više od polovine populacije, tako da se žena nikako ne bi trebalo odricati u odbrani zemlje.

- Ako to učinimo, onda bismo se odrekli više od pola populacije onih koje su se pokazale kao sposobne i u Vojsci i policiji, ali i u obaveštajno-bezbednosnom sektoru - dodaje Dragišić.

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
milan

08.02.2020 07:33

mislim da treba pozivati i zene na vojnim obukama