Starije dame u Srbiji na meti lažnih NATO oficira: Otkrivena opasna onlajn prevara, razbojnici nemaju milosti

Autor: srbijadanas.com, Republika

Vesti

06.03.2019

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Stariji sugrađani u Srbiji su već godinama žrtve prevaranata, koji kontaktiraju sa njima putem društvenih internet mreža, zavode, daju lažna obećanja, a zatim im traže novac za "razne iznenadne i nepredviđene okolnosti".

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako je jedna srpska penzionerka u devetoj deceniji nedavno na "Fejsbuku" upoznala "dobrodržećeg NATO oficira", koji ju je ojadio za više od 800 evra.

- Penzionerka koju je prevario lažni NATO oficir je samo jedna u nizu, ali je među retkima koja je prijavila prevaru. Ova gospođa je iskazala potrošačku solidarnost time što je prijavila prevaru, dok se ostali stide. Otvorila je i veliku temu o kojoj će se početkom maja govoriti na Kongresu potrošačke internacionale. Ovo nije za zanemarivanje, jer postoje prevare, ali i čitavi sistemi koji varaju ljude - kaže Petar Bogosavljević iz Pokreta za zaštitu potrošača.

Potrošačka solidarnost

Potrošačka solidarnost je najbolji način zaštite od prevaranata, jer objavljivanje novog načina prevare je alarm da i drugi ne nasednu.

- Za šest meseci možemo da se potrošački preporodimo ukoliko napravimo sveobuhvatnu kampanju tokom koje će se narod edukovati i ukazivati na probleme. Treba pratiti šta rade u svetu, jer u nekim prevarama kasnimo po 40 godina i možemo da ih sprečimo, ali samo ako ne idemo logikom da drugi ne dozna šta mi se desilo - ističe Bogosavljević. 

 

Naime, u regionu je odranije poznata "mafija lažnih NATO oficira", na čije prevare "padaju" vremešne Hrvatice tako što im šalju novac u nadi da će se udati za njih.

Kada je reč o Beograđanki koja je prijavila prevaru, ona je priznala da se zaljubila u NATO oficira i dogovorila susret sa ovim "udovcem". Problem je nastao kada su ga "razbojnici opljačkali", pa mu je ona poslala novac za avionsku kartu.

Pošto novac "nije legao", ona je ponovo uplatila i kada se NATO oficir ni tada nije pojavio - prijavila je prevaru.

RepublikaFoto: pixabay.com

Njegov profil je, međutim, obrisan, ali se na društvenim mrežama uz malo truda može pronaći mnoštvo NATO oficira željnih upoznavanja i ženidbe, a svima je zajedničko to što su udovci i veruju u ljubav. Ovakvi prevaranti su na zapadu odavno poznati pod nazivom "ketfišing".

- Mladi su rođeni uz moderne tehnologije, srednja generacija je kroz sistem stekla zavidna znanja, ali stariji ljudi najčešće imaju averziju i odbojnost dok ne osete blagodeti. Najčešće uleću u društvene mreže bez predznanja, nesvesni da ih prevaranti vrebaju. Potrošači u svemu sami odlučuju šta će, kada i koliko kupiti. Ulazak u društvene mreže je svesna odluka koja donosi mnogo blagodeti, ali i odgovornost. Ceo svet dubi na glavi i narod je sluđen, jer je 90 odsto informacija delimično netačno, pa usamljeni pojedinci lako nasedaju - ističe Bogosavljević. 

 

 

Bogosavljević podseća da dve ili tri decenije traju prevare sa promocijama tokom kojih penzionere, praktično, teraju da potpišu ugovore i kupe nešto što ne žele. I pored bezbroj natpisa u medijima i upozorenja, penzioneri i dalje idu na promocije i posle prijavljuju da su prevareni.

- Do sada nismo imali prijave prevarenih penzionera koji su kupovali putem interneta. Oni nisu upoznati sa pravilima internet trgovine, a ne znaju ni kome da se obrate, pa će ovo tek postati problem - kaže Marko Dragić, pravni savetnik iz Nacionalne organizacije potrošača. 

RepublikaFoto: youtube.com/ Linus Tech Tips

Ni muškarci nisu bolji, ali srpski penzioneri nisu lakomi za novac i stranu penziju, već "padaju" na mlađe žene. Penzioneri u osmoj deceniji su često žrtve žena u trećoj deceniji koje im iznuđuju novac. Naime, ovi penzioneri željni ljubavi traže fizički kontakt, a mlade prevarantkinje im takođe na razne načine izvlače novac. Ako i dođe do susreta i fizičkog kontakta - snimaju ih i ucenjuju.

Nisam udata, al sam bombardovana

Lažni NATO generali često nalete i na "rampu" kada je reč o zavođenju žena u Srbiji. Tako je jedna Beograđanka na udvaranje izvesnog Adama Karuza iz Sjedinjenih Američkih Država, uzvratila pitanjem - "da li si bio aktivan učesnik NATO bombardovanja Srbije 1999. godine". On je odgovorio da jeste, a zatim dodao - "da li si udata".

- Nisam udata, ali sam bombardovana - rekla je Beograđanka, a Adam Karuzo je ubrzo blokirao dalji kontakt.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading