Mogu i da ubiju: Pametni satovi izazivaju rak!

Autor:

Vesti

28.02.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pametni satovi će vam izmeriti puls, otkucaje srca, pređene korake, utrošene kalorije, upozoriti na neki problem... Ali zbog nošenja pametnih satova možete dobiti i rak. Pa procenite šta je veće - šteta ili korist.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ovakvo, veoma ozbiljno, slobodno možemo reći dramatično upozorenje iznose mnogobrojni stručnjaci širom sveta. S njima se slažu i srpski lekari s kojima je Srpski telegraf juče razgovarao. Razlog što su pametni satovi toliko opasni može se opisati jednom rečju: zračenje.

KLINIČKA SLIKA

Kako objašnjavaju medicinski stručnjaci, nošenje takozvanog smartvoča (a mnogi takve satove ukupuju i deci jer tako u svakom trenutku mogu da prate njihovo kretanje) isto je kao da non-stop imate mobilni telefon na ručnom zglobu, prikačen za kožu.

Zbog tog direktnog i konstantnog kontakta, efekat zračenja je neuporedivo veći nego kod telefona, navodi doktor Momir Dunjić, predsednik Udruženja integrativne medicine Srbije. Što je još gore, ovakve satove većina ljudi nosi i noću jer oni mere i kvalitet sna.

Foto: youtube.com/Forbrukerrådet Norge

Dr Momir Dunjić: Zbog tog direktnog i konstantnog kontakta efekat zračenja je neuporedivo veći nego kod telefona

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Dr Momir Dunjić

- Oni imaju bateriju i funkcionišu tako što su priključeni na vaj-faj (wi-fi) mrežu, koja emituje radijaciju, što znači da imaju dvostruko loše dejstvo. A što je izvor zračenja bliže telu, veće je i zračenje. Takvi satovi su osmišljeni da se neprestano nose, međutim, ta nejonizujuća zračenja su štetna pogotovo noću, pošto ne dozvoljavaju obnavljanje melotonina neophodnog za rad timusa, glavne žlezde odgovorne za naš imunološki sistem. To može dovesti do pada imuniteta i stvaranja raznih malignih oboljenja - upozorava dr Dunjić.

Kako ističe naš sagovornik, najnovije studije pokazuju da je vaj-faj tehnologija jedan od glavnih uzročnika za nastanak autizma i to još u stomaku majke. Blaže posledice su glavobolja, slaba koncentracija, hroničan umor, alergijske reakcije... Naravno, sve može biti i mnogo gore.

Foto: pixabay.com

- Pokazalo se i da ova tehnologija utiče na razvoj intolerancije na hranu, da blokira određene enzime za varenje, odnosno centre u mozgu koji kontrolišu pankreas, tako da se razvijaju mnoge kliničke slike koje nisu ispisane u medicinskih udžbenicima. Ono što je posebno primećeno jeste da se kod dece i mladih razvijaju neki strahovi, napadi panike, koji su uvod u depresiju, i to je sve vezano za elektromagnetna zračenja. Verujem da ćemo u budućnosti imati epidemiju depresije kod mladih. Posebno brine dolazak najavljenih 5G mreža, kada će se broj antena mobilne telefonije utrostručiti, samim tim i zračenje - zaključuje Dunjić.

UDAR NA MOZAK

Poseban problem je što ovakve satove nose i deca jer dečji mozak apsorbuje više zračenja nego mozak odraslih. Katarina Stojanović, lekar i koordinator "Brejn o brejn" dečje akademije za intelektualni razvoj, apeluje na roditelje da deci nikako ne kupuju pametne satove.

Foto: twitter.com/Mymummyspennies

Dr Katarina Stojanović: Roditelji misle da deci čine uslugu, a zapravo ih dugoročno uvode u bolest

- Kod dece se ćelije tek razvijaju, ta formativna faza organizma traje otprilike do kraja adolescencije. GPS signal i lion baterija u tim satovima deluju razarajuće na ćelije i onemogućavaju membranu koja štiti od bolesti da se dovoljno razvije. Roditelji koji kupuju deci satove za praćenje misle da će ona tako biti bezbedna, a zapravo im ne čine uslugu jer dugoročno to znači da će ta deca biti bolesna. Stvaraju se degenerativne promene, posebno na nervnim ćelijama. Više od dva sata dnevno nošenja je razorno za njihov organizam - zaključuje Stojanovićeva.

Šta sve mogu da izazovu
- Kancer
- Autizam
- Problemi sa varenjem
- Alergijske reakcije
- Degenerativne bolesti
- Alergije
- Glavobolja
- Hroničan umor
- Problemi s koncentracijom

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading