(FOTO) TOP ŠOP U SLUŽBI ŠIPTARA: Mi im plaćamo, a oni nas provociraju

Autor: Anja MARTINOVIĆ

Vesti

26.02.2019

06:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slovenci usred Beograda promovišu lažnu državu Kosovo i veličaju šiptarske teroriste.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
U ovoj radnji se nalaze proizvodi sa deklaracijom na kojoj piše da je Kosovo republika.

Slovenačka kompanija "Studio moderna", vlasnik poznatih brendova delimano, dormeo, top šop i velneo, usred Beograda prodaje svoje marke sa deklaracijom na kojoj piše da je Kosovo republika.

Plus, ispisana je i adresa sedišta njihove firme u Prištini, ni manje ni više nego u ulici nazvanoj po zloglasnoj terorističkoj organizaciji UČK, odnosno OVK.

ŠOK U RADNJI

Miloš Radović, čijeg oca su zlikovci OVK ubili na pragu kuće u selu Klečka 1998. godine, burno je reagovao kada je u "Top šop" prodavnici na Kvantaškoj pijaci u Beogradu kupio top šop kišobran sa skandaloznom deklaracijom.

 

 

- Ovo je skandal. Teroristi OVK su Srbima sekli glave, a sada usred Srbije kupujem robu na kojoj čitam zloglasnu skraćenicu UČK, čiji pripadnici su mu ubili oca - kaže vidno potreseni Radović, koji sa porodicom živi u Beogradu.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Deklaracija proizvoda koji se prodaje u prodavnicama Top šopa

On dodaje da se oseća poniženo. Radović je slučaj prijavio Tržišnoj inspekciji, ali ne zna da li je i šta preduzeto protiv slovenačke firme. Kaže i da je nailazio na njihove proizvode na kojima su deklaracije bile prelepljene, međutim, da sada čak ni to ne rade. Naš sagovornik podseća da se ovim direktno krše srpski zakoni i naš Ustav.

Roba s Kosova sa oznakom HK

Mediji su prošle godine pisali o obući proizvedenoj u Uroševcu koja se prodavala u Srbiji sa deklaracijom "Made in Kosovo". Tada je ministar trgovine Rasim Ljajić objasnio da roba sa Kosova može da ulazi u centralnu Srbiju samo kad je njeno pakovanje obeleženo sa HK, što je oznaka za carinsku teritoriju Kosova, a da na samom proizvodu ne sme da piše ništa.

Reporteri Srpskog telegrafa obišli su nekoliko maloprodajnih objekata u Beogradu, u Kosovskoj ulici i u TC "Ušće", u kojima se prodaju delimano i drugi brendovi kompanije "Studio moderna", i uverili se da na deklaracijama piše "Kosovo republika", uz adresu u ulici zlikovačke OVK.

Simo Spasić, predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na KiM, iznenađen je ovim propustom nadležnih i kaže da je ovo udarac na porodice kosmetskih žrtava.

- Kompanija "Studio moderna" priznaje lažno Kosovo zbog velikog profita. To što imaju svoje predstavništvo u Prištini, u ulici UČK, dokazuje da im je stalo samo do novca. Siguran sam da Albanci, Hrvati ili Bošnjaci ne bi dozvolili da tamo gde žive njihovi sunarodnici postoji ulica koja bi se zvala, na primer, ulica srpskih heroja ili srpskih generala - kaže Spasić i najavljuje tužbu protiv slovenačke firme.

Ovo su dozvoljene formulacije

U vezi sa konkretnim slučajem u Ministarstvu trgovine kažu da na proizvodima treba da budu navedene samo informacije o uvozniku i njegovom predstavništvu u Srbiji.

RepublikaFoto: pixabay.com

Podsećaju i da se na proizvodu ili ambalaži na tržištu Srbije, kad se navodi podatak o uvozniku ili distributeru proizvoda za područje KiM, mogu koristiti sledeće formulacije: "Kosovo, Srbija", "Unmik/Kosovo", "Kosovo 1244 RS".

STOPIRATI PRODAJU

U Pokretu za zaštitu potrošača Beograda smatraju da se ovakvoj praksi formalno-pravno može stati na put. Petar Bogosavljević, predsednik pokreta, kaže da se prodaja može stopirati tako što nadležni organ izda nalog o povlačenju iz prometa dok se tekst deklaracije ne uskladi sa propisima Republike Srbije.

Kontaktirali smo i sa kompanijom "Studio moderna". Jedini odgovor koji smo dobili, u pisanoj formi, bio je: "Primili smo vaš upit putem mejla i telefonski. Trenutno niko od nadležnih nije dostupan za komentar na ovu temu". Ispod odgovora je potpisana Helena Kresoja.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading