Ministar Šarčević: Država ne treba da utiče na cenu udžbenika

Autor: Tanjug

Vesti

21.08.2017

15:58 >> 16:03

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da država ne bi trebalo da utiče na cenu udžbenika jer, kako kaže, konkurencija i jeste uvedena baš zato da bi došlo do tržišnih uslova.

RepublikaFoto: Tanjug
Smatra da treba doneti novi Zakon: Mladen Šarčević, ministar prosvete

Ministar je za B92 televiziju rekao da ni on nije zadovoljan postojećim zakonom i najavio njegove promene za 2018. godinu, kada je na redu i reforma nastavnog programa. 

- Zakon u delu o pravilniku o najvećoj maloprodajnoj ceni nije dobro konstruisan. Uvođenje konkurencije uvodi i tržišnu utakmicu i to sad imamo - rekao je Šarcević. 

Kako je naveo, on se zalaže za donošenje potpuno novog rešenja. 

Tržište diktira cenu

- Mislim da u tržišnim uslovima ne možete da određujete cenu, pa ako Evropskoj uniji smeta cena hleba ''Sava'', kako da mi onda ovo da određujemo - istakao je resorni ministar. 

On smatra da je narednom periodu potrebno izbeći sve greške koje su pravljene godinama unazad, ocenjuje da postoji i uticaj lobi grupa, a da je lek za to jaci inspekcijski narod. 


Govoreći o najavljenom uvođenju uniformi u škole, Šarčević kaže da je to pitanje rešeno u skoro celom svetu od Japana i SAD do brojnih zemalja u Evropi te da je to pedagoški izuzetno bitna kategorija, koja dete "od početka uči da u školi postoji nekakav red."

O štrajku prosvetara

On kaže i da štrajk upozorenja jednog sindikata na početku školske godine nije ništa novo, te da je to nasleđeno stanje, koje je decenijama zapušteno.

Kako najavljuje, u sredu će biti održan razgovor "na kome će se videti sta će se desiti", rekao je ministar i dodao da on ne može da utiče na zakone koji nisu u nadležnosti Ministarstva prosvete.

Kako je rekao, potrebno je da se plate prosvetnih radnika podižu, ali je neophodno da se za to dogodi "nekoliko koraka". 

"Potrebno je da ljudi imaju izvesnost kada ce to da se desi. Kolege znaju da mi ovo možemo zajedno da uradimo", rekao je Šarčević dodajući da se sa zahtevima da se zaustave sve procedure otišlo predalek.

"Ako se zakon godinama kršio sada je vreme da se sve dovede u red", rekao je Šarcević.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading