ČUDESNIM ZAHVATOM SPASLI PACIJENTA: Mislila sam da umirem, a onda sam videla osmeh doktora!

Autor: A. V. MARKOVIĆ

Vesti

25.02.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Dok sam ležala u šok-sobi, mislila sam da je gotovo, da umirem, a onda se pojavio moj doktor, moj spasilac. Ovako počinje priču za Srpski telegraf Gordana Stojanović (66), prvi pacijent kom je u Srbiji urađena operacija srčanog zaliska tako što su lekari do srca stigli kroz mali rez na rebrima.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Gordana Stojanović

DOBILA NOVI ŽIVOT

Sa širokim osmehom, u Kliničkom centru Srbije (KCS), na Klinici za kardiohirurgiju, dočekali su nas dr Dragan Cvetković, načelnik intenzivne nege na kardiohirurgiji, i njegova pacijentkinja Gordana.

- Plašila sam se operacije pošto sam hemofiličar i odbijala sam je sve dok nisam ugledala mog doktora. Kada sam videla njegov osmeh, znala sam da će sve biti u najboljem redu. Na terapijama sam od 36. godine, a krajem januara doživela sam gušenje, nisam mogla da hodam, imala sam strašne bolove u grudima i upućena sam hitno na kardiohirurgiju. Bila sam prestravljena i sigurna da umirem. A onda mi je doktor Cvetković dao novi život - sa ushićenjem, ali i dalje otežano, priča Gordana.

Dok na hodniku klinike grli svog doktora i zahvaljuje mu, kaže da nikada ranije nije doživela takav pristup.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
PRVI PUT U SRBIJI Revolucionarni poduhvat lekara Kliničkog centra

Mladi lekari savladali tehniku

Tim doktora Dragana Cvetkovića čine mladi lekari: dr Dejan Lazović, dr Filip Vučićević, dr Ivana Jovanović, dr Olga Petrović i dr Dijana Šoškić. Oni su bili zajedno u Sloveniji, gde su prisustvovali operacijama na srčanom zalisku.

- Bili smo prisutni na četiri takve operacije. Najvažnije je da su mladi lekari iz mog tima savladali ovu tehniku, a oni su budućnost hirurgije. Zajedno sa mnom operisali su Gordanu - naglašava dr Cvetković.

- Posvetio mi je toliko pažnje i brige, kao i ceo njegov tim. Bilo mi je najteže dok sam ležala u šok-sobi, mislila sam da se više nikada neću oporaviti - kaže Gordana, koja je već četvrti dan posle operacije otpuštena iz bolnice.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Gordana i doktor Dragan Cvetković

BRZ OPORAVAK

Posle standardnih operacija na srcu, u bolnici se ostaje oko nedelju dana, oporavak je težak i veliki je stres za organizam obolelog.

 

 

- Ovo je revolucija! Pacijent ide kući posle nekoliko dana, nema stresa po organizam i odmah je sposoban da normalno funkcioniše. Prvi put smo uradili ovakav zahvat i bilo je rizično jer je Gordana i hematološki bolesnik, što znači da može izgubiti mnogo krvi pri intervenciji. Ipak, sreća je što smo moj tim i ja nedavno došli iz Slovenije, gde smo prisustvovali ovakvim operacijama. Shvatili smo da i mi to možemo i, čim smo se vratili, pojavila se Gordana - priča kardiohirurg dr Cvetković.

DR CVETKOVIĆ: Pacijent ide kući posle nekoliko dana i odmah je sposoban da normalno funkcioniše

On objašnjava da je operacija srčanog zaliska kroz rez od samo pet centimetara između rebara i standardnim instrumentima prvi put urađena sada u KCS.

RepublikaFoto: Srpski telegraf
Doktor Cvetković i Gordana

- Za pacijente koji imaju bolesti bubrega, jetre i slično, ovakva operacija je spas jer ne sečemo grudnu kost. Gordani je ugrađen biološki zalistak, bešavni, koji omogućava ovakav metod - naglašava doktor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading