Danas slavimo Svetog Đorđa, ali srpskog: Ovaj svetac je simbol za jednu važnu stvar, evo i koju!

Autor: Republika

Vesti

24.02.2019

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Za razliku od Svetog Georgija (Svetog Đorđa), rimskog vojnika koji je mučki ubijen u vreme cara Dioklecijana, a koji je po legendi ubio aždaju, ovaj svetac poznat je kao srpski Sveti Đorđe.

RepublikaFoto: youtube.com/Verski Kalendar
Sveti Đorđe Kratovac

Pravoslavni vernici danas slave Svetog Đorđa Kratovca, sveca koga su Turci početkom 16. veka mučki ubili.

Za razliku od Svetog Georgija (Svetog Đorđa), rimskog vojnika koji je mučki ubijen u vreme cara Dioklecijana, a koji je po legendi ubio aždaju, ovaj svetac poznat je kao srpski Sveti Đorđe.

Đorđe Kratovac bio je zanatlija, kujundžija, koji je poštovao sve pravoslavne običaje uprkos turskoj okupaciji Srbije. Rođen je u Kratovu od roditelja Srba, ali se tek kao odrastao doselio u svoju otadžbinu.

Kada je napunio 18 godina, Turci su probali da ga nateraju da se odrekne pravoslavne vere, što je on odbio. Potom su odlučili da ga silom odvedu u janjičare (turski vojni puk sastavljen od dece drugih naroda).

Međutim, Đorđe je odbio da primi tursku sablju i tako se zavetuje da će poginuti za sultana. Zbog toga je na današnji dan 1515. godine u Sofiji živ spaljen na lomači, za primer ostalim vojnicima koji bi odbili naređenje. Istovremeno, on je postao simbol za nepokolebljivost, istinsku veru i dostojanstvo, postao je simbol  očuvanja vere i u najtežim vremenima i time postao uzor svim pravoslavnim vernicima.

Predanje kaže da je odmah po smrti Isus Hristos na nebu Đorđu dao venac s kojim je oko vrata otišao u večnu slavu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading