NOVI KONKURS ZA 400 POLAZNIKA: Mladi policajci "učiće" u filmskoj streljani, sportskoj hali...

Autor: Tanjug

Vesti

23.02.2019

11:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Novih 400 polaznika Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, zajedno sa još 1.240 kolega, koji su trenutno na obuci, tokom narednih devet meseci imaće na raspolaganju objekte opremljene po evropskim standardima, na čak 15 hektara površine.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Ministar Stefanović s polaznicima

Ministarstvo unutrašnjih poslova raspisalo je konkurs za obuku 400 policajaca koji će raditi na teritoriji Beograda, a otvoren je do 18. marta.

Odziv je, kažu u Centru, kao i prethodnih godina izuzetno velik. 


Taktička kuća, filmska streljana, sala za borilacke veštine, sportska hala i teretana samo su neki od objekata gde polaznici pohađaju osnovnu policijsku obuku. 

Svi oni smešteni su objektu koji je izgrađen 1850. godine, a građen je skoro čitav jedan vek. 

- Centar u Sremskoj Kamenici jedina je institucija Ministarstva unutrašnjih poslova u Republici Srbiji koja se bavi osnovnom policijskom obukom. Ona je intenzivna, zahtevna i veoma dinamična, ima mnogo praktičnog rada. Polaznici su veoma zadovoljni i motivisani da realizuju sve zadatke koji se pred njih postavljaju - kaže za Tanjug načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici, pukovnik Želimir Mrdalj. 
Foto: MUP Srbije

Objašnjava da polaznike obučavaju da budu spremni za sve izazove koje pred njih postavlja posao policajca, a da pozitivni primeri iz prakse potvrđuju da rade dobar posao. 


Mrdalj navodi primer dvojice polaznika 16. klase, koji su prošle godine tokom prakse u Beogradu zatekli razbojnika, koga su savladali. 

- Oni su završili smenu tokom profesionalne prakse u svojoj matičnoj područnoj policijskoj upravi i krenuli kući. Tada su zatekli lice prilikom izvršenja krivičnog dela razbojništvo i sproveli građansko hapšenje. Savladali su ga, pozvali patrolu, a dok su čekali patrolu ukazali su pomoć oštećenoj osobi. Dakle, odreagovali su hrabro, a pre svega humano, što su osnovne vrednosti koje u Centru za obuku negujemo kod polaznika, budućih policajaca - objašnjava Mrdalj. 
RepublikaFoto: MUP Srbije

Od 1967. do 2009. godine u objektu u Sremskoj Kamenici postojala je Srednja škola unutrašnjih poslova, a proces transformacije srednje škole u Centar za obuku počeo je 2005, da bi 2007. godine bila upisana prva generacija polaznika Centra.

Do sada je u njemu obučeno 16 klasa, a trenutno su na obuci četiri klase, koju čini ukupno 1.240 polaznika. 

Obučavaju ih za sve situacije sa kojima će se suočavati tokom buduće karijere.

U tom smislu, najefektnija je obuka koju imaju u taktičkoj kući i filmskoj streljani. 

Taktička kuća zapravo je kompleks prostorija, sa kompletno opremljenim stanom, hodnicima, gradskim trgom, prilaznim ulicama koje vode do menjačnice, kafića, policijske stanice. 

Foto: MUP Srbije

- Sve te prostorije odgovaraju realnom okruženju. Pokrivene su kamerama, a svaka vežba se snima. Mentori polaznike postavljaju u najsloženije i visokorizične situacije, sa kojima se susreću policajci u praksi. Dok jedna grupa učestvuje u određenoj vežbi, ostali polaznici ceo tok vežbe posmatraju sa platforme iznad celog prostora taktičke kuće - objašnjava načelnik Centra za osnovnu policijsku obuku. 


Filmska streljana polaznicima omogućava da usvoje znanje i veštine neophodne za zakonitu, bezbednu i humanu upotrebu vatrenog oružja. 

Te vežbe, takođe, izvode u situacijama koje simuliraju realne događaje iz policijske prakse. 

Polaznici mahom ističu upravo ove delove obuke kao jedne od najzanimljivijih i najučinkovitijih. 
Foto: MUP Srbije

- Praktični deo obuke veoma nam je bitan i koristan. Pogotovo nam znači što škola poseduje taktičku sobu i filmsku streljanu, koje su opremljene po evropskim standardima. U njima nas spremaju bukvalno za svaku situaciju koja može da nas zadesi u praksi, pa je obuka u tom smislu sveobuhvatna - kaže Sara Pucarević, polaznica 6. voda 17. klase Centra za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. 

Ona kaže da su ona i njene koleginice u svakom segmentu obuke potpuno ravonpravne sa svojim kolegama. 

Sarin kolega nam otkriva da je još od detinjstva maštao da postane policajac, te da je Centar za obuku opravdao sva njegova očekivanja. 

Osim teorijske nastave, koja je sveobuhvatna, i on posebno ističe praktični deo.

Foto: MUP Srbije

Otkriva i šta je njegova, ali i želja većine njegovih kolega u pogledu buduće karijere. 

- Svi ovde dolazimo sa određenim ciljem. Sebe vidim, kao i većina mojih kolega, da se jednom zaposlim u Upravi kriminalističke policije. Verujem da ću trudom, radom i posvećenošću to i uspeti - kaže Nikola Joksić, polaznik 17. klase Centra za osnovnu policijsku obuku.

On je, kaže, posebno zahvalan na saradnji sa mentorima, koji su, kaže, imali razumevanja za sve njihove početnicke greške. 

- To je sve deo obuke, kako bismo bili pripremljeni za budući poziv i da naš posao shvatimo krajnje ozbiljno - objašnjava Nikola. 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading