Otac Bake Praseta, sveštenik Nenad Ilić: Prozivaju me što sina nisam uštrojio, ali to neće zaustaviti internet

Autor: nedeljnik.rs, Republika

Vesti

14.02.2019

16:44

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na putu između Srbije i Holandije sveštenik Nenad Ilić, jedan od najmodernijih glasova Srpske pravoslavne crkve, ranije pisac i reditelj, privatno otac četvoro dece, govorio je za Nedeljnik o "slučaju" sina Bogdana - jutjubera poznatog po nadimku "Baka Prase", koji je izazvao histeriju u Srbiji - o vaspitanju dece, crkvi, veri, patrijarhu Pavlu, podršci protestima, o vlasti, manipulacijama i izborima.

- Nekad su se roditelji zgražali zbog rok muzike i muzičara. Danas se zgražaju zbog jutjubera. Nikako ne mislim da je svaki razvoj dobar. Ali šta mogu da imam od toga ako samo kiselo osuđujem stvari koje mi se ne sviđaju? Mene prozivaju kao nekog ko nije uštrojio svog sina ili ga, još bolje, spalio na Terazijama za primer ostalima, kao svečanu žrtvu koja će zaustaviti procese savremene kulture-nekulture. Ali bojim se da to ne bi zaustavilo ni Jutjub ni internet - kazao je Ilić za Nedeljnik.

On je poručio u intervjuu za Nedeljnik da "stari kroz celu istoriju ne razumeju mlade, kao i obrnuto".

- Ja lično nisam neki ljubitelj Jutjub scene. Ali njen uticaj je činjenica koja ne može da se preskoči. I koju roditelji moraju da pokušaju da razumeju - rekao je.

 

 

- Jutjub je pun ispraznih sadržaja, ali treba usporiti i sagledati fenomen. Kao što se muzika uprostila do onog hipnotičkog bubonjanja koje čujemo iz automobila koji zastanu na semaforu, tako je i komunikacija jutjubera i njihove publike svedena na elementarno. Na komunikaciju samu. Komunikaciju u kojoj jutjuber predstavlja najšire želje i očekivanja publike, čiji je zapravo on i deo, a istovremeno kreiranje lika koji je nešto zabavniji od onih koje mlada publika svakodnevno sreće - kaže on i dodaje da kad se pozabavio jednom kritikovanom prostačkom Bogdanovom pesmom - saznao da je nastajala "onlajn".

- Deca su ubacivala svoje reči i zajedno sa Bogdanom kao moderatorom su pravili prostačke stihove. Nešto kao narodne erotske (pornografske) pesme iz čuvene zbirke "Crven ban" Vuka Karadžića, samo u savremenom obliku - objašnjava.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading