OD SADA BRZO I BESPLATNO DO ZAMENE DOKUMENATA

Autor: Tanjug

Vesti

09.02.2019

19:37

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Građanima je od ove nedelje dostupan kontakt servis na kom mogu da postave sva pitanja i nedoumice u vezi sa ažuriranjem adresnog registra i promenom naziva ulica, adrese i zamene dokumenata, kao i da prijave institucije koje im traže novčanu naknadu za zamenu dokumenata, podseća se danas u saopštenju iz Vlade Srbije.

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ

- Ažuriranjem adresnog registra u Srbiji uvodimo red u državu i modernizujemo državnu upravu u Srbiji. Za projekat je izdvojeno oko pet miliona evra i želeli smo da obezbedimo da sva naselja u Srbiji dobiju tablice s nazivima ulica i kućnim brojevima, kako bismo rešili situaciju koja je stvarala veliki broj problema građanima - izjavila je premijerka Ana Brnabić, koja je i pokrenula inicijativu za uspostavljanje adresnog registra dok je još bila ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Adresni registar sadrži podatke o nazivima ulica i kućnim brojevima i jedan je od ključnih državnih registara.

Kako se podseća u saopštenju, prema procenama pre pokretanja ovog projekta, više od tri miliona građana imalo je prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega je više od dva miliona bilo prijavljeno na adresama za koje nije određen ni naziv ulice.

U adresnom registru Republike Srbije na početku prošle godine evidentirano je 54.859 ulica, a nakon ažuriranja adresnog registra, utvrđeno je da Srbiji nedostaje još 66.480. Republički geodetski zavod u decembru 2018. godine, izradio je elaborate uličnih sistema u svim gradovima i opštinama u Srbiji.

Foto: Tanjug

"Vlada apeluje na sve jedinice lokalne samouprave u Srbiji koje to nisu učinile, da imenuju sve ulice za koje su izrađeni elaborati, kako bi svojim građanima što pre obezbedili bolJi i jednostavniji život", kažže se u saopštenju.

Podseća se i da je Vlada na prošlonedeljnoj sednici usvojila na predlog Ministarstva unutrašnjih poslova zaključak kojim se građani oslobađaju troškova izdavanja ličnih karata sa čipom i trajnih ličnih karata u slučaju upisivanja adrese prebivališta nakon utvrđivanja naziva ulica i kućnih brojeva za one ulice koje ih prethodno nisu imale.

Mejl adresa kontakt servisa preko koga građani modu da se obrate za informacije ili da daju primedbe je: moja.adresa@gov.rs.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading