PORAŽAVAJUĆE: Prošle godine na radnom mestu stradale 53 osobe, a 779 zadobilo teške telesne povrede

Autor: Tanjug

Vesti

10.02.2019

04:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od povreda na radu u Srbiji su u prošloj godini stradale 53 osobe, a 779 zadobilo je teške telesne povrede.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ

Ova godina je proglašena godinom bezbednosti i zdravlja na radu, a nadležni najavljuju izmenu zakona kojim će se pooštriti kazne i bolje zaštititi radnici.

Kako prenosi RTS, u proteklih 12 godina, život je radeći svoj posao izgubilo 440 ljudi. Poslednji slučaj zabeležen je na gradilištu u Novom Sadu, a prošle godine smrtnih slučajeva bilo je i na velikim gradilištima u centru Beograda, u Ulici Kneza Miloša i u "Beogradu na vodi".

Samo zbog stradanja radnika prilikom izgradnje objekta u Ulici Kneza Miloša, inspekcija je podnela pet krivičnih prijava, ali u Upravi za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad kažu za RTS da nisu dobili obaveštenja da su ti slučajevi rešeni.

Foto: ST/N. MANDIĆ

Direktorka te uprave Marina Furtula objašnjava da kada se desi teška ili smrtna povreda na radu, inspekcija rada izlazi u nadzor i nalaže mere za otklanjanje nedostataka, ili pokreće prekršajnu, tj. krivičnu prijavu, i tu se, kako kaže, uloga Ministarstva rada završava.

Furtula navodi i da se dešava da se radnici razbeže sa gradilišta kada inspekcija dođe, a da su to uradili i juče, kada je Hitna pomoć došla da zbrine teško povređenog radnika na jednom beogradskom gradilištu.

Komentarišući to što je kazna za rad na crno dva miliona dinara, dok je za nesreću u kojoj radnik izgubi život maksimalna kazna milion dinara, ističe da se radi na novom zakonu u kojem će posebna pažnja biti posvećena kaznenoj politici.

Foto: Tanjug/D. GOLL

Javnu raspravu očekujemo na proleće, kaže Furtula i objašnjava da se uslovi za bezbednost na radu odnose na sve poslodavce jednako, bilo da je reč o državnim, privatnim ili stranim firmama.

- Prvo je odgovornost na poslodavcu koji treba da primeni sve mere i zaštiti radnike. I radnici su odgovorni ukoliko se ne poštuju te procedure, a Inspekcija za rad vrši nadzor nad primenom tih propisa - navodi Furtula.

Prema njenim rečima, u prošloj godini je od 53 smrtna slučaja 16 bilo u prerađivačkoj industriji, a 15 u građevinarstvu

- To čini 58 odsto od ukupnog broja smrtnih povreda na radu, dok je veoma veliki broj teških povreda na radu u prerađivačkoj industriji, ali imamo smanjen broj teških povreda na gradilištima - dodaje Furtula.

Što se tiče nadoknade štete, napominje da u ovom trenutku povređeni radnici i porodice preminulih radnika mogu da ostvare to pravo jedino preko dugotrajnih sudskih postupaka, a da će novim zakonom i to probati da reše.

- Želimo da pomognemo i ovim radnicima koji beže sa gradilišta - da ne treba to da rade, jer ovo ministarstvo radi sve u interesu radnika, da zaštitimo njihova prava i povećamo nivo njihove bezbednosti i zdravljan - rekla je Furtula i poručila da je život svakog radnika neprocenjiv.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading